SAD nastavljaju letove dronova na Crnom moru, ali drže distancu

SAD nastavljaju letove dronova na Crnom moru, ali drže distancu

Američka vojska poslala je u petak još jedan špijunski dron iznad Crnog mora, držeći se podalje od ograničenog vazdušnog prostora u koji se ranije ove nedelje srušio dron MK-9, nakon što su ga presreli ruski avioni.

Sajtovi za praćenje letova pokazali su UAV sa pozivnim znakom Forte10, identifikovan kao RK-4 Global Havk, kako kruži iznad rumunskog vazdušnog prostora pre nego što je leteo na jug i istok. Dron je kružio iznad istočnog dela Crnog mora, ali nikada nije došao bliže od 100 kilometara Krimu.

Crnomorski deo misije je trajao samo dva sata, umesto uobičajenih dvanaest, primetio je jedan proukrajinski posmatrač na Tviteru, nazvavši to „definitivno najčudnijim putem kojim sam ikada video da je RK-4 prošao“.

Neimenovani američki zvaničnici su kasnije potvrdili misiju Rojtersu, rekavši da je to prvi takav let od incidenta u utorak. Međutim, Pentagon je ranije saopštio da je još jedan dron poslat da nadgleda moguću operaciju spasavanja ruske mornarice.

U utorak ujutro, dva ruska aviona presrela su američki MK-9 Reaper koji se nalazio u ograničenom vazdušnom prostoru bez transpondera, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Moskva je saopštila da je dron izgubio podizanje zbog nepravilnih manevara i pao u vodu. Incident se dogodio oko 60 kilometara jugozapadno od Sevastopolja.

Evropska komanda američke vojske optužila je ruske pilote za „nebezbedno i neprofesionalno“ letenje, na kraju je objavila snimak na kojem se vidi kako avioni više puta polivaju dron gorivom. Prema SAD, dron se srušio nakon što je ruski mlaznjak udario u njegov propeler. Ruska vojska je saopštila da nijedan avion nije uspostavio kontakt sa bespilotnom letelicom.

Posle incidenta, najviše vojno i civilno rukovodstvo Pentagona prvi put posle nekoliko meseci kontaktiralo je svoje ruske kolege, dok je Stejt department pozvao izaslanika Moskve u Vašington.

Ambasador Anatolij Antonov je kasnije rekao da je svojim domaćinima preneo stav da američki dronovi nemaju posla da lete tako blizu Rusije. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će oba pilota dobiti nagradu za svoje akcije.

Američka vojska saopštila je u četvrtak da „vaga troškove i koristi“ daljih operacija bespilotnih letelica i „pomno pregleda“ njihove rute kako bi smanjila rizik od novih incidenata.

Vašington je priznao da je Ukrajini pružao obaveštajne, nadzorne i izviđačke informacije u sukobu protiv Rusije, istovremeno insistirajući da ona nije strana u neprijateljstvima. Špijunski avioni SAD i NATO-a rutinski lete iznad Crnog mora i približavaju se Krimu, ponekad neposredno pre nego što ukrajinske snage započnu napade na rusko poluostrvo.