SAD i Rusija prestaju da dele podatke o nuklearnom naoružanju

SAD i Rusija prestaju da dele podatke o nuklearnom naoružanju

Sjedinjene Države i Rusija prestale su da dele dvogodišnje podatke o nuklearnom oružju u skladu sa posrnulim sporazumom o novom STARTu, poslednjem paktu o kontroli naoružanja između dve zemlje, saopštili su u utorak američki zvaničnici, prenosi AP.

Zvaničnici Bele kuće, Pentagona i Stejt departmenta rekli su da su SAD ponudile da nastave da pružaju ove informacije Rusiji čak i nakon što je predsednik Vladimir Putin suspendovao učešće Rusije u sporazumu prošlog meseca, ali je Moskva obavestila Vašington da neće deliti sopstvene podatke.

„Zbog toga što Rusija ne poštuje ove obaveze prema sporazumu, Sjedinjene Države takođe neće obezbeđivati svoju dvogodišnju razmenu podataka Rusiji, kako bi podstakle Rusiju da se vrati na poštovanje sporazuma“, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Vedant Patel.

Bela kuća, koja je ranije optužila Rusiju za višestruka kršenja sporazuma, saopštila je da je rusko odbijanje da se povinuje „pravno nevažeće“ i da je odluka da zadrži nuklearne podatke još jedno kršenje.

Uprkos tome što je produžen ubrzo nakon što je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021. godine, Novi START je bio ozbiljno testiran ruskim ratom u Ukrajini i bio je na aparatima za održavanje života više od mesec dana otkako je Putin najavio da se Rusija više neće pridržavati njenih zahteva.

Ugovor, koji su tadašnji predsednici Barak Obama i Dmitrij Medvedev potpisali 2010. godine, ograničava svaku zemlju na najviše 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i 700 raspoređenih projektila i bombardera. Sporazum predviđa sveobuhvatne inspekcije na licu mesta kako bi se proverila usklađenost.

Inspekcije su u mirovanju od 2020. godine zbog pandemije COVID-19. Razgovori o njihovom obnavljanju trebalo je da se vode u novembru 2022. godine, ali ih je Rusija naglo prekinula, navodeći kao razlog podršku SAD Ukrajini. U februaru je Rusija formalno suspendovala svoje učešće u sporazumu.