Ruske trupe ponovo oštetile dalekovod nuklearke u Černobilju

Ruske trupe ponovo oštetile dalekovod nuklearke u Černobilju

Ruske trupe su ponovo oštetile vod do Černobilske nuklearne elektrane, koji su u nedelju popravili stručnjaci Ukrenerga, saopštila je pres služba Energoatoma.

Ekipe Hitne pomoći su prinuđene da ponovo odu u opasnu zonu i saniraju štetu, saopštila je kompanija.

„U 19.07 13. marta linija je stavljena pod napon i obnovljeno je napajanje černobilske infrastrukture i grada Slavutiča. Međutim, ovi radovi nisu mogli biti završeni jer su okupatori ponovo oštetili liniju“, saopštio je Ukrenergo. .

Pouzdano napajanje nuklearne elektrane u Černobilju je kritično sa stanovišta nuklearne bezbednosti.

Remontna ekipa Ukrenergo je 13. marta popravila visokonaponski dalekovod koji napaja nuklearnu elektranu Černobil i grad Slavutič, a u 19.07 časova.

Međutim, ovi radovi nisu mogli biti završeni jer su okupatori ubrzo ponovo oštetili prugu. „Ekipa za popravku NEC-a „Ukrenergo“ je prinuđena da ponovo ide na okupiranu teritoriju u blizini nuklearne elektrane Černobil, da traži i otklanja nova oštećenja“, dodala je kompanija.

Ukrenergo ističe da je HE Čornobil važan objekat koji ne može ostati bez pouzdanog snabdevanja energijom. Snabdevanje električnom energijom stanovnika Slavutiča zavisi i od linije koja napaja nuklearku.

Nesmetan i brz pristup ekipa za popravku Ukrenerga ovoj liniji za preglede i popravke je izuzetno važan ne samo za ukrajinske potrošače, već i za Evropu u celini.

Na kraju krajeva, ovo će pomoći da se izbegne ponavljanje černobilske katastrofe i spasi živote i zdravlje ljudi koji bi mogli da postanu žrtve“, navodi se u saopštenju Ukrenerga.

„Ni nakon uspešne popravke i obnavljanja napajanja u nuklearnoj elektrani Černobil, nisu isključeni novi slučajevi oštećenja dalekovoda usled neprijateljskog granatiranja i požara.

Černobilsko osoblje, koje nije rotirano od početka vojne agresije, psihički je i fizički iscrpljeno i ne može da obezbedi kvalitetno održavanje stanice.
Jedina garancija bezbednosti Černobilja je potpuno povlačenje ruskih trupa sa stanice“, dodali su u Ministarstvu energetike.