Ruske banke prelaze na kineski UnionPay

Ruske banke prelaze na kineski UnionPay

Ovaj potez bi trebalo da ublaži efekat na ruske vlasnike kartica zbog povlačenja Visa i MasterCard kartice.

U nedelju je nekoliko ruskih banaka objavilo planove da počnu da izdaju kartice koristeći kineski sistem operatera kartica UnionPay.

Ovaj korak, koji je usledio ubrzo nakon što su kompanije Mastercard i Visa obećale da će prekinuti poslovanje u Rusiji i isključiti sve banke u zemlji iz njihovih platnih sistema, omogućiće vlasnicima novih kartica da ih koriste za plaćanje i podizanje gotovine u inostranstvu.

U subotu su međunarodni provajderi finansijskih usluga Visa i Mastercard rekli da će obustaviti operacije u Rusiji u narednih nekoliko dana zbog najnovijih sankcija Zapada u vezi sa tekućim ratom Moskve u Ukrajini. Ovaj drastičan korak čini korišćenje kartica izdatih u Rusiji van zemlje neverovatnom. Isto tako, kartice koje su izdate van Rusije prestaće da rade u Rusiji.

Visa i Mastercard su najnoviji međunarodni brendovi koji preduzimaju oštre poteze prema Rusiji zbog ukrajinskog sukoba. Ranije su kompanije kao što su PaiPal, Netfliks, Intel, Inditek, Airbnb i Rolls Roice objavile da napuštaju tržište zemlje.
Visa, MasterCard obustavljaju ruske operacije PROČITAJTE JOŠ: Visa, MasterCard obustavljaju ruske operacije

Ruske banke, uključujući Sberbanku, najvećeg zajmodavca u Rusiji, kao i Alfa banku i Tinkoff objavile su najave u vezi sa prelaskom na UnionPay zbog najnovijih dešavanja. Neke od ruskih banaka, poput Pošta banke, Gasprombanke, Promsvjazbanke, Sovkombanke i nekoliko drugih manjih banaka, ranije su radile sa sistemom operatera kartice UnionPay.

UnionPay, međunarodni platni sistem osnovan 2002. godine, dobio je međunarodni status 2005. Sa sedištem u Šangaju, kompanija navodno posluje u više od 180 zemalja širom sveta, uključujući Švajcarsku, Grčku, Italiju, Španiju, Nemačku, Meksiko, Kipar, Tajland, Indija, Izrael, Portugal, Hrvatska, Poljska, Srbija, Mađarska i Austrija.