Blumberg: Rusija želi da Erdogan posreduje u pregovorima sa Ukrajinom

Blumberg: Rusija želi da Erdogan posreduje u pregovorima sa Ukrajinom

Moskva gleda na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji se u petak sastaje sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, kao potencijalnog posrednika u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Blumberg.

Prema dva izvora agencije bliska Kremlju, Turska je dugo insistirala na ulozi posrednika u mirnom rešenju u Ukrajini, ali je Rusija do sada bila hladna prema toj ideji. Zaključivanje takozvanog sporazuma o žitu, na kojem se Putin lično zahvalio Erdoganu u petak, može da promeni situaciju.

Ipak, Rusija tek treba da ublaži svoje uslove u pogledu bilo kakvog prekida neprijateljstava, a malo je verovatno da će mirovni pregovori sa Ukrajinom u ćorsokaku biti nastavljeni osim ako ne dođe do veće promene u vojnoj ravnoteži u Putinovu korist, dodaju izvori Blumberg.

Kao i druge članice NATO-a, Turska se protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu i obezbedila joj oružje. Istovremeno, Ankara se uzdržala od pridruživanja američkim i evropskim sankcijama Rusiji zbog rata.

Blumbergov izvor među turskim vlastima to objašnjava činjenicom da će pridruživanje sankcijama protiv Ruske Federacije naneti štetu ekonomskim i političkim interesima Ankare – šteta se procenjuje na 35 milijardi dolara.

Za Tursku je ovo ključni faktor za učešće u mirnom rešavanju rata. Osim toga, uloga posrednika povećaće Erdoganov međunarodni autoritet dok se priprema za predsedničke izbore 2023. godine u pozadini inflacije od skoro 80 ​​odsto.

Kako je saopšteno, Ankara se nada da će sporazum o deblokiranju izvoza ukrajinskog žita kroz Crno more približiti sporazum o okončanju rata u Ukrajini.