Rusija reformuliše ratne ciljeve dok Ukrajinci napreduju u blizini Kijeva

Rusija reformuliše ratne ciljeve dok Ukrajinci napreduju u blizini Kijeva

Moskva je u petak signalizirala da smanjuje svoje ambicije u Ukrajini da se fokusira na teritoriju koju polažu separatisti na istoku koje podržava Rusija, dok su ukrajinske snage krenule u ofanzivu da povrate gradove izvan glavnog grada Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane je reklo da je prva faza njegove operacije uglavnom završena i da će se sada fokusirati na istočni region Donbasa, koji ima proruske separatističke enklave.

„Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine je znatno smanjen, što… omogućava da naše suštinske napore usmerimo na postizanje glavnog cilja, oslobođenje Donbasa“, rekao je Sergej Rudskoj, načelnik Glavnog štaba ruskog Generalštaba. Operativna uprava.

Ovo bi moglo olakšati predsedniku Vladimiru Putinu da tvrdi pobedu koja će sačuvati obraz, kažu vojni analitičari. Moskva je rekla da njeni ciljevi uključuju demilitarizaciju Ukrajine. Zapadni zvaničnici odbacuju ovo kao neosnovan izgovor za rat za koji kažu da ima za cilj rušenje ukrajinske vlade.

Suočene sa jakim otporom, ruske trupe nisu uspele da zauzmu nijedan veći grad u toku mesec dana od invazije na Ukrajinu. Umesto toga, oni su bombardovali gradove, opustošili urbana područja i proterali četvrtinu od 44 miliona stanovnika Ukrajine iz svojih domova.

Više od 3,7 miliona njih pobeglo je u inostranstvo, polovina u susednu Poljsku, gde se predsednik SAD Džo Bajden susreo sa vojnicima iz 82. vazdušno-desantne divizije američke vojske koji su jačali istočni bok NATO alijanse.

Borbene linije u blizini Kijeva su nedeljama zamrznute sa dve glavne ruske oklopne kolone zaglavljene severozapadno i istočno od prestonice. Izveštaj britanske obaveštajne službe opisuje ukrajinsku kontraofanzivu koja je potisnula Ruse nazad na istok.

„Ukrajinski kontranapadi i ruske snage koje se povlače na preterano produžene linije snabdevanja, omogućili su Ukrajini da ponovo zauzme gradove i odbrambene položaje do 35 km istočno od Kijeva“, navodi se u izveštaju. I Sjedinjene Države i Britanija su Ukrajini dale oružje.