Rusija: Još podataka o biolaboratorijama koje finansiraju SAD u Ukrajini

Rusija: Još podataka o biolaboratorijama koje finansiraju SAD u Ukrajini

Kako navode moskovski zvaničnici, Kijev je imao planove da iskoristi patogene razvijene u biolaboratorijama koje finansira Pentagon za napad na Donbas i Rusiju.

Dokumenti i drugi dokazi iz laboratorija koje finansiraju SAD u Ukrajini sugerišu da je Kijev planirao da koristi bespilotne letelice za raspoređivanje patogena protiv Donbasa, kao i same Rusije, tvrdi Moskva u sredu.

Ministarstvo odbrane je takođe navelo da je identifikovalo određene američke zvaničnike uključene u razvoj biološkog oružja u toj istočnoevropskoj zemlji. Nije dat direktan dokaz koji bi podržao ovu tvrdnju.

Od posebnog interesa za ruske istražitelje su „dokumenti koji svedoče o planovima kijevskog režima da koristi bespilotne letelice sposobne da nose i raspršuju smrtonosne supstance“, rekao je portparol vojske general-major Igor Konašenkov tokom brifinga.

Činjenice koje poseduje ruska vojska „dokazuju da je kijevski režim ozbiljno razmatrao mogućnost upotrebe biološkog oružja protiv stanovništva Donbasa i Ruske Federacije“, dodao je Konašenkov.

Rusija je takođe identifikovala „konkretne zvaničnike koji su učestvovali u stvaranju komponenti biološkog oružja“, otkrio je general. On, međutim, nije imenovao nijednog od njih, rekavši samo da su oni „šefovi odeljenja i zaposleni u Ministarstvu odbrane SAD, kao i njegovi glavni izvođači”.

Ove kampanje su bile „direktno povezane sa sinom aktuelnog američkog predsednika Hantera Bajdena“, dodao je Konašenkov, pozivajući se na istrage zapadnih medija. Prošle nedelje je Dejli mejl objavio mejlove koji pokazuju Bajdenove veze sa izvođačem iz Pentagona Metabiota, koji se specijalizovao za istraživanje potencijalnih patogena koji izazivaju pandemiju i koji bi mogli da se koriste kao biološko oružje.

Bajdenovu umešanost u američko finansiranje ukrajinskih biolaboratorija izneo je general-potpukovnik Igor Kirilov, komandant ruskih snaga za nuklearnu, biološko i hemijsku zaštitu, na brifingu prošlog četvrtka.

Rezultati dalje analize dokumenata i drugih dokaza dobijenih iz ukrajinskih biolaboratorija biće detaljnije predstavljeni „u bliskoj budućnosti na specijalnom brifingu“, obećao je Konašenkov.

Vašington je dugo tvrdio da su navodi o biolaboratorijama u Ukrajini koje finansira Pentagon „ruska dezinformacija“. Ranije ovog meseca, međutim, američki diplomata Viktorija Nuland svedočila je pred Senatom da u Ukrajini postoje „laboratorije za biološka istraživanja“ i da SAD rade sa Kijevom „kako bi osigurale da materijali bioloških istraživanja ne dospeju u ruke ruskih snaga. ”