Rojters: Stručnjaci upozoravaju na ostrvo Azore pogođeno zemljotresom

Rojters: Stručnjaci upozoravaju na ostrvo Azore pogođeno zemljotresom

Stručnjaci su u utorak upozorili da bi zemljotresom pogođeno vulkansko ostrvo Sao Horhe, u portugalskom arhipelagu Azori, moglo da doživi erupciju poput one u španskoj La Palmi, koja je uništila hiljade imanja i useva tokom 85 dana.

Bujno srednjoatlantsko ostrvo potreslo je više od 20.000 malih zemljotresa, jačine do 3,3 stepena Rihterove skale, u proteklih 11 dana.

Potresi bi mogli najaviti vulkansku erupciju po prvi put od 1808. godine ili snažan zemljotres, saopštio je regionalni centar za seizmo-vulkanski nadzor CIVISA.

Iz Velaša, opštine u kojoj je zabeležen najveći deo seizmičke aktivnosti, evakuisani su stariji i slabo pokretni, a mnogi meštani su u strahu napustili ostrvo.

„Jačina zemljotresa je blago smanjena… ali stanovništvo mora da ostane na oprezu, ne bi trebalo da se opusti“, rekao je Eduardo Farijas, šef civilne zaštite Azora.

U školi u Velašu obustavljena je nastava, a neke od školskih prostorija biće pretvorene u Dom zdravlja.

Francisko Fonseka, predsednik zdravstvene službe Sao Horhea, rekao je da su zdravstveni radnici sa iskustvom u radu u prirodnim katastrofama raspoređeni na ostrvo.

„Cela ova situacija je izazov“, rekao je on. „To je uznemirujuće i neuobičajeno.“

Nagli porast seizmičke aktivnosti Sao Horhea podseća na zemljotrese otkrivene pre erupcije vulkana Kumbre Vijeha na španskom ostrvu La Palma prošle godine, nekih 1.400 km (870 milja) jugoistočno od Azora.

Stručnjaci Instituta za vulkanologiju Kanarskih ostrva Involkan, koji je pratio erupciju La Palme, rekli su u utorak da bi oko 20 miliona kubnih metara lave moglo biti izbačeno na Sao Horhe ako dođe do erupcije.

Luka D’Aurija, direktor Involkanovog odeljenja za nadzor vulkana, rekao je za Rojters da je u Sao Horheu otkrivena deformacija tla izazvana vulkanskom aktivnošću.

„Moglo bi da se završi ničim (…) ili da se završi vulkanskom erupcijom“, rekao je on.

Farias je rekao da će CIVISA analizirati podatke Involcan-a, ali je zamolio oko 8.400 stanovnika Sao Horhea da ne paniče.