Rojters: Jahta, povezana sa ruskim oligarhom Abramovičem, iz Tivta stigla u Tursku

Rojters: Jahta, povezana sa ruskim oligarhom Abramovičem, iz Tivta stigla u Tursku

Superjahta povezana sa sankcionisanim ruskim oligarhom Romanom Abramovičem krstarila je u ponedeljak nekoliko kilometara od obale jugozapadne Turske, nakon što je poslednjih dana zaobišla vode Evropske unije, pokazali su podaci o praćenju brodova.

Abramovič je bio među nekoliko ruskih milijardera koji su prošle nedelje dodani na crnu listu EU koja je već uključivala desetine bogatih Rusa, a vlade EU su preduzele korake da im oduzmu jahte i drugu luksuznu imovinu.

Svetske vlade nastoje da izoluju predsednika Vladimira Putina i njegove saveznike zbog ruske invazije na Ukrajinu, koju Kremlj naziva „specijalnom operacijom“.

Abramovič je prošle nedelje doleteo u Moskvu nakon što je napustio Istanbul svojim privatnim avionom. Prema podacima praćenja letova, to je bilo drugo putovanje avionom koji je povezan sa Abramovičem između turskog grada i ruske prestonice u tri dana.

140-metarska jahta Solaris, koja plovi pod zastavom Bermuda prema sajtu za praćenje Marine Traffic, napustila je 8. marta brodogradilište u Barseloni gde je bila na popravci.

Otputovao je 13. marta iz crnogorskog jadranskog odmarališta Tivat sa prvobitno navedenom destinacijom Turskom, a posljednjih dana zaobišao je grčko ostrvo Krit. Mesto za praćenje pokazalo je da je u ponedeljak bilo oko 3 km od turske obale, u pravcu odmarališta Datča.

Superjahta je izgrađena u nemačkom brodogradilištu i prvi put je izašla na more početkom prošle godine. To je jedna od niza jahti u vlasništvu Abramoviča, prema izveštajima u publikacijama o luksuznoj robi SuperIachtFan, SuperIacht Times i Forbes.

Nekoliko grupa je potvrđeno kao ponuđači za kupovinu engleskog fudbalskog kluba Čelsi od Abramoviča. Takođe su ga pogodile sankcije britanske vlade nakon ruske invazije.