Donbas kaže da je Ukrajina pogodila skladište municije

Donbas kaže da je Ukrajina pogodila skladište municije

Ukrajinska raketa probila je protivvazdušnu odbranu Luganska i uništila deponiju municije, potvrdio je zvaničnik

Snažne eksplozije koje su se čule tokom noći u gradu Lugansku u Donbasu izazvane su uspešnim ukrajinskim napadom na vojnu lokaciju u blizini grada, potvrdila je u sredu Luganska Narodna Republika (LNR).

Na snimcima incidenta vidi se veliki požar koji besni u blizini grada, a u daljini se čuju eksplozije.

Prema rečima Vitalija Kiseljeva, zamenika ministra odbrane LNR, ukrajinske snage ispalile su višestruke rakete na vojni objekat u blizini grada.

„Naša protivvazdušna odbrana ih je angažovala i zatvorila sve osim jednog, što je pogodilo skladište municije“, rekao je on za rusku agenciju TASS. „Municija se zapalila, raznela i rasula 1,5-2 km ili čak 3 km dalje.

Zvaničnik LPR-a je ranije izvestio da je Ukrajina oko ponoći ispalila devet projektila iz višecevnog raketnog sistema HIMARS američke proizvodnje. Baraž je prvobitno pogrešno identifikovan kao jedna taktička balistička raketa Točka-U, rekao je tada Kiselev. On je takođe primetio da su ukrajinske snage gađale bazu protivvazdušne odbrane koja štiti grad od redovnih napada.

Republika, koju je Rusija priznala kao suverenu državu nekoliko dana pre početka ofanzive na Ukrajinu, nije ponudila nikakve detalje o šteti ili mogućim žrtvama izazvanim ukrajinskim udarom.

Ranije ove nedelje, Ukrajina je napala grad Novaja Kahovka u Hersonskoj oblasti pod kontrolom Rusije, za koji su meštani rekli da je skladište đubriva, a Kijev da je skladište municije.

U udaru u ponedeljak uveče poginulo je najmanje sedam ljudi, a na desetine povređeno. To je izazvalo ogromnu eksploziju, šaljući vatrene lopte u noćno nebo. Gradske vlasti su to uporedile sa eksplozijom amonijum nitrata u Bejrutu 2020.