Ratari blokirali oba izlaza iz Pančeva za Beograd, čeka se sastanak sa premijerkom

Ratari blokirali oba izlaza iz Pančeva za Beograd, čeka se sastanak sa premijerkom

Poljoprivrednici nastavljaju proteste u Novom Sadu, Subotici i Južnom Banatu. Ratari iz Rače na traktorima u Lapovu čekaju odgovor Vlade, a poljoprivrednici su blokirali i oba izlaza iz Pančeva za Beograd. Premijerka Ana Brnabić sastaće se sa poljoprivrednicima u 10 časova, a sastanku će prisustvovati i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, kao Privredne komore.

Poljoprivrednici su blokirali oba izlaza iz Pančeva za Beograd. Ratari su tamo prenoćili i kažu da čekaju sastanak u Beogradu sa premijerkom nakon čega će odlučiti o daljem toku protesta.

Na blokadama su ratari iz Pančeva i okolnih sela, kao i iz kovinske opštine.

Sastanak predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Brnabić zakazan je za 10 časova. U Vladi, kako je saopšteno, očekuju da rezultat razgovora bude rešenje aktuelne situacije, prihvatljivo za poljoprivrednike i za državu i trgovce – vodeći računa o interesima građana.

Ratari traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukine akciza na gorivo i ograniči trgovinska marža.

Vlada je prvih dana protesta ispunila deo zahteva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cena suncokreta bude 535 evra po toni.

Poljoprivrednici danima protestuju i blokiraju saobraćajnice . Poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra, neće imati čime da plate setvu i da će, onda, sledeće godine hrane biti još manje.