Radnicima „Fiat Plastic“ ponuđeno da pređu u „FIAT“ ili da napuste firmu

Radnicima „Fiat Plastic“ ponuđeno da pređu u „FIAT“ ili da napuste firmu

Nakon izmeštanja dela opreme za proizvodnju branika iz FC Plastic-a u fabriku Montaža kompanije FCA Srbija, menadžment FCA Srbija ponudio je radnicima linije montaža FC Plastic-a da pređu u FCA Srbija, ili da napuste firmu uz otpremnine od po oko 5.000 evra.

Većina radnika je, kako piše list Danas, odbila obe ponude i odlučila da ostane u FC Plastic-u i „nastavi borbu za svoja prava“.

Montažna linija za sklapanje branika za model „500L“, koji se proizvodi u Kragujevcu, izmeštena je u FCA Srbija, zbog štrajka radnika FC Plastic-a koji, od sredine februara, traže da im se ovogodišnji regres vrati na prošlogodišnji nivo (oko 60.000 dinara), a da im se neradni dani, kao i kolegama iz fabrike automobila, plaćaju sa 65 odsto od redovne plate.

U Sindikatu ove fabrike za list Danas kažu da su od više desetina „plastičara“ sa montažne linije te fabrike, njih tek trojica, četvorica prihvatila da uzme otpremnine, a da niko od radnika nije prihvatio ponudu da pređe u FC automobile. Naprotiv, svi su odlučili da ostanu u FC Plastic i da sredinom maja radikalizuju protest.

– Ukoliko se, u međuvremenu, nešto ne promeni nakon što 10. ili 11. maja ponovo bude pokrenuta proizvodnja automobila u Fijatu, mi ćemo radikalizovati protest. Planiramo da započnemo blokadu pruga i mostova u Kragujevcu – rekao je listu Danas predsednik Štrajkačkog odbora u FC Plastic, Zoran Miljković.