Računovodstvene firme KPMG i PvC napuštaju Rusiju

Računovodstvene firme KPMG i PvC napuštaju Rusiju

Dve od velike četiri računovodstvene firme KPMG i PricevaterhouseCoopers LLP (PvC) u nedelju su rekle da više neće imati firmu članicu u Rusiji zbog invazije zemlje na Ukrajinu.

Revizorski i konsultantski gigant KPMG saopštio je da će njegova kompanija iz Rusije i Belorusije napustiti mrežu KPMG, što će uticati na preko 4.500 partnera i osoblja u Rusiji i Belorusiji.

Odvojeno, PvC se složio da će PvC Rusija napustiti svoju mrežu. Kompanija posluje u Rusiji više od 30 godina i tamo ima 3.700 partnera i osoblja, navodi se u saopštenju.

„Kao rezultat invazije ruske vlade na Ukrajinu, odlučili smo da, u ovim okolnostima, PvC ne bi trebalo da ima firmu članicu u Rusiji i da će shodno tome PvC Rusija napustiti Mrežu“, saopštio je PvC.

Sankcije koje su Velika Britanija, EU i SAD uvele Rusiji primoravaju kompanije širom sveta da razmotre da li bi trebalo da nastave da rade sa ruskim klijentima koji su u državnom vlasništvu.

Ranije u nedelju, Britanija je saopštila da će nastojati da ubrza svoj proces sankcija u ponedeljak putem novog zakona osmišljenog da omogući ministrima da pooštre ograničenja za ruska preduzeća i bogate pojedince.