Prvi strani vatrogasci stigli su u Grčku

Prvi strani vatrogasci stigli su u Grčku

Nekoliko desetina rumunskih i bugarskih vatrogasaca zauzelo je u subotu svoje dužnosti u Grčkoj, prve evropske snage koje su poslate u zemlju da pruže podršku u slučaju velikih šumskih požara tokom leta, prenosi Rojters.

Više od 200 vatrogasaca i opreme iz Bugarske, Francuske, Nemačke, Rumunije, Norveške i Finske ostaće u pripravnosti tokom najtoplijih meseci jula i avgusta u Grčkoj, gde je talas požara izazvao pustoš prošlog leta.

Grupa od 28 rumunskih vatrogasaca sa osam vozila i 16 vatrogasaca iz Bugarske sa četiri vozila prva je stigla u dvomesečnu misiju, koju finansira i koordinira mehanizam civilne zaštite Evropske unije.

„Veoma smo vam zahvalni što ste došli da nam pomognete tokom teškog leta za našu zemlju i što ste dokazali da evropska solidarnost nije samo u teoriji, već i stvarna“, rekao je u subotu ministar civilne odbrane. Hristos Stilijanides iz Grčke, pozdravljajući članovi misije.

„Kada bude teško, bićete rame uz rame sa našim grčkim vatrogascima kako bismo mogli da spasemo živote i imovinu“, dodao je on.

Šumski požari prošlog leta opustošili su 121.000 hektara šuma i šikara u različitim delovima Grčke, pošto je zemlja doživela najgori talas toplote u poslednjih 30 godina.

Nakon žestokih kritika na račun svog odgovora na požare, grčka vlada je stvorila novo ministarstvo civilne odbrane i obećala da će ojačati kapacitete za gašenje požara.

U najgorem požaru u Grčkoj u leto 2018. godine, poginule su 102 osobe kada je požar zahvatio primorski grad Mati i okolna područja u blizini Atine.