Teslina prodaja usporena dok pandemija koči proizvodnju

Teslina prodaja usporena dok pandemija koči proizvodnju

Tesla je u subotu saopštio da su isporuke vozila od aprila do juna pale za 18 odsto u odnosu na prvi kvartal ove godine, što je retko usporavanje za kompaniju uzrokovano problemima u proizvodnji u Kini.

Tesla prodaje više električnih automobila od bilo koje druge kompanije i, donedavno, brzo se širio u Kini, Evropi i Sjedinjenim Državama kako je rastuća cena benzina povećala privlačnost baterije. Drugi proizvođači automobila zavideli su Teslinoj stopi rasta.

Tesla je isporučio više od 254.000 vozila u ovom kvartalu u poređenju sa 310.000 u prvom kvartalu. Prodaja bi verovatno bila još veća da nije bilo gašenja i problema u lancu snabdevanja, povezanih sa pandemijom, koji su ometali rad u fabrici kompanije u Šangaju. Kina ima najveće tržište automobila na svetu i čini oko 40 odsto prodaje Tesle.

Proizvodnja u Kini bila je „apsolutna katastrofa u mesecima aprilu i maju“, rekli su Danijel Ajvs i Džon Kasingris, analitičari iz Vedbush Securities, u belešci za investitore prošle nedelje.

Tesla je sugerisao da je prevazišao probleme sa proizvodnjom, rekavši da je u junu napravio više automobila nego ikada u svojoj istoriji.

Tesla ima više porudžbina nego što može da ispuni, ali potražnja bi mogla da uspori ako globalna ekonomija dostigne brzinu. Elon Musk, Teslin izvršni direktor, upozorio je u intervjuu za Bloomberg Nevs u junu da je recesija „u nekom trenutku neizbežna“ i da će „verovatnije nego ne“ uskoro doći. On je rekao osoblju da će kompanija smanjiti 10 odsto svoje plaćene radne snage.

Čini se da Tesla neće dostići rast u odnosu na prošlu godinu, kada su isporuke porasle za 90 odsto na 940.000 automobila. Povećanje od 50 odsto za 2022. je realnije, kažu analitičari Vedbuša.

Sporija stopa rasta je jedan od faktora koji je naveo investitore da ponovo procene Tesline šanse da dominira u automobilskom biznisu. Akcije Tesle pale su za više od 40 odsto u odnosu na svoj vrhunac u novembru, iako sve više kupaca bira električne automobile zbog njihove superiorne energetske efikasnosti.

U zavisnosti od lokalnih tarifa za komunalne usluge, električni automobil košta znatno manje za rad od vozila na fosilna goriva. Standardni opseg Tesla Model 3 dobija ekvivalent od 142 milje na galon i košta 450 dolara godišnje za gorivo, prema Agenciji za zaštitu životne sredine. Poređenja radi, Honda Accord sa benzinskim motorom prelazi 33 milje do galona i košta 2.200 dolara godišnje za gorivo.