Protest „Srbija protiv nasilja“ održan trinaesti put u Beogradu

Protest „Srbija protiv nasilja“ održan trinaesti put u Beogradu

Protesti „Srbija protiv nasilja” održani su u Beogradu, Kraljevu, Leskovcu i drugim gradovima u više navrata, a poslednji se odigrao ispred Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu. Tokom ovih protesta građani su zahtevali promene u medijskom pejzažu i sferi bezbednosti kako bi se suzbilo nasilje i promovisali moralne vrednosti.

U Beogradu saobraćaj koji je bio blokiran u Nemanjinoj ulici je uspostavljen, a prethodno i kod Narodne skupštine, gde je protest i počeo.

U kraljevu je okupljanje građana počelo na Trgu srpskih ratnika, a nakon obraćanja studenta Lazara Milosavljevića, okupljeni su krenuli do zgrade BIA u ulici Cara Lazara. Nakon polusatne blokade saobraćaja u toj ulici i govora studentkinje Maše Kolarević, protest je završen na centralnom gradskom trgu.

Protest ispred Doma Narodne skupštine počeo je odavanjem pošte i minutom ćutanja za ubijenog Borisa Dražića, veterinara koji je pretučen u Bogatiću i potom preminuo povređenih. Protest, koji se u organizaciji dela opozicije održava trinaesti put u Beogradu, i ove subote počeo je u 20 časova.

Zahtevi protesta su momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilju na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija i širenjem sadržaja, koji se održavaju na nacionalnoj frekvenciji i krše novinarski kodeks. Takođe, traži smenu rukovodstva RTS-a zbog emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju. Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.