Protest ispred RTS-a zbog Rio Tinta: „Srbija nije na prodaju“

Protest ispred RTS-a zbog Rio Tinta: „Srbija nije na prodaju“

Ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici održan je protest pokreta Kreni-promeni, koji tvrdi da javni servis ćuti dok kompanija Rio Tinto sprovodi „brutalnu kampanju“. Uz parolu na čelu kolone „Srbija nije na prodaju“, protest je završen šetnjom do zgrade Generalštaba.

Emitovan je spot za pesmu ‘Rio Tinto – marš sa Drine“. „RTS je morao da se bavi ovom temom i otvori debatu, jer mu to nalaže zakon o javnom informisanju“, naglasio je direktor kampanja pokreta Kreni – promeni Savo Manojlović.

Manojlović je izjavio večeras na protestu da je Rio Tinto učinio mnogo loših stvari u svetu i da neće poštovati ni zakone Srbije.

„Ali mi ih nećemo pustiti da kopaju“, poručio je Manojlović.

Manojlović je rekao da ih ne interesuju interesi američkog ambasadora, interesi EU, ruskog ambasadora, kineskog ambasadora.

„Tražimo da kineske kompanije poštuju zakone ove zemlje u istočnoj Srbiji. Tražimo da američki ambasador poštuje ovu zemlju. Ne interesuju nas ruski naftni interesi, interesuju nas samo interesi ove zemlje“, kaže Manojlović.

Manojlović je rekao da danas Beograd „brani etiku“ i da je više od 60 naučnika i profesora reklo da će kopanje Rio Tinta razoriti Srbiju i da oni „drže čas etike već dve godine“.

Pozdravio je sve lokalne inicijative koje se bore protiv rudarenja litijuma u Srbiji.

„Istina se u ovoj ustanovi, RTS-u koji je javni servis, nažalost ne čuje. Mi to znamo i mi smo ovde jer na to ne pristajemo“, rekla je Marina Pavlić iz pokreta Kreni promeni. Aktivisti nose zastave Srbije i krugove sa porukom „Srbija nije na prodaju“, kao i zastave „Valjevski pokret otpora“ i „Čuvari Kablara“.