Protest advokata i građana ispred Ustavnog suda

Protest advokata i građana ispred Ustavnog suda

U Beogradu se ponovo održava protest advokata i građana nezadovoljnih pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke ugovaraju troškove obrade kredita.

Građani su se okupili ispred Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra gde su ponovo zatražili povlačenje stava Vrhovnog kasacionog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke ugovaraju troškove obrade kredita koji, kako kažu, šteti građanima, nakon čega je usledila protesna šetnja do Palate pravde.

Protest protiče mirno, a okupljeni nose transparente sa porukama „Povucite ga!“, „No pasaran!“, „Poštujte zakon! Stop bankarskom teroru“.

Ispred Ustavnog suda se, između ostalih, obratio advokat Miroslav Živković koji je rekao da je 16. septembra pravosuđe u Srbiji prestalo da postoji.

„Šesnaestog septembra izdali su dopunu nakon koje smo se mi pobunili. Rekli su nam da nemamo prava na proteste, da to nije po etici, nekom kodeksu. Sa ovog mesta im odgovaramo, imamo samo jedan zahtev, a to je ‘Povucite ga!'“, rekao je Živković.

Okupljeni su tu potpisivali peticiju obustave rada cele advokature u Srbiji dok se ne promeni stav Vrhovnog kasacionog suda.

Zbog protesta, zaustavljen je saobraćaj u Bulevaru kralja Aleksandra.