Izveštaj Stejt departmenta: Problemi s ljudskim pravima u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu

Izveštaj Stejt departmenta: Problemi s ljudskim pravima u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu

Najnoviji izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu ističe niz ozbiljnih problema u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, uključujući nedostatak nezavisnosti pravosuđa, ograničenja slobode medija i izražavanja, kao i korupciju i nasilje nad marginalizovanim zajednicama.

U Srbiji, izveštaj beleži ozbiljne izazove u oblasti ljudskih prava, uključujući politički uticaj na pravosuđe, nedostatak transparentnosti u vlasništvu medija i slučajeve nasilja prema novinarima i LGBT zajednici. Problemi sežu i do pitanja torture i nehumanog postupanja, kao i ograničenja slobode okupljanja i izražavanja.

Jedan od posebno istaknutih problema je nedostatak nezavisnosti pravosuđa, pri čemu se navodi da je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnice za zločine iz ratova u Jugoslaviji, ali da regionalna saradnja po pitanju ratnih zločina ostaje ograničena. Dodatno, navodi se da su, iako je zakonom zabranjena, neki predstavnici državnih službi primenjivali torturu i druge nehumane postupke, a da je Vlada nedovoljno reagovala na policijsko zlostavljanje.

U Crnoj Gori, izveštaj ističe slične probleme, uključujući ograničenja slobode medija i izražavanja, kao i nedostatak nezavisnosti pravosuđa. Pored toga, prisutni su i problemi sa korupcijom i nasiljem nad etničkim manjinama i marginalizovanim zajednicama.

Na Kosovu, slični problemi sa nezavisnošću pravosuđa i ograničenjem slobode medija i izražavanja takođe su primećeni. Vlada Srbije se optužuje za podrivanje pravne države putem „nelegalnih paralelnih vladinih struktura“ u oblastima sa srpskim stanovništvom.

Ovi izveštaji ukazuju na duboke nedostatke u oblasti ljudskih prava na Balkanu i ističu potrebu za ozbiljnim reformama kako bi se osiguralo poštovanje temeljnih sloboda i prava svih građana.