Priština počinje zamenu vozačkih dozvola izdatih od srpskih institucija

Priština počinje zamenu vozačkih dozvola izdatih od srpskih institucija

Privremene prištinske institucije objavile su danas da će procedura zamene vozačkih dozvola koje su izdale nadležne institucije Republike Srbije za vozačke dozvole tzv. Kosova početi 10. maja i trajati do 9. avgusta 2024. godine.

Građani koji poseduju vozačku dozvolu izdatu od srpskih institucija mogu se prijaviti za dobijanje zvanične vozačke dozvole Kosova putem elektronskog obrasca na sajtu https://patentshoferonline.rks-gov.net/ ili mogu doći lično u Centre za izdavanje dokumenata u svim opštinama na Kosovu, navodi se u saopštenju prištinskih vlasti.

Prema saopštenju, građani koji se lično pojave na šalterima Centara za izdavanje dokumenata moraju poneti ličnu kartu, originalnu vozačku dozvolu izdatu od strane nadležnih organa Republike Srbije, zdravstveno uverenje i licencu.

Zdravstveno uverenje izdaju zdravstvene ustanove licencirane od strane ministarstva zdravlja na celoj teritoriji Kosova, a cena zdravstvenog uverenja varira u zavisnosti od kategorije vozila za koju se poseduje vozačka dozvola.

Dodatno, potrebno je priložiti dokaz o uplati takse od 15 evra, a ako se podnosi zahtev za dodavanje kategorija, potrebno je poneti i originalnu vozačku dozvolu izdatu od strane UNMIK-a ili RKS-a.