Preminuo Miroslav Lazanski

Preminuo Miroslav Lazanski

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski preminuo je iznenada u 71. godini, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu inostranih poslova.

Miroslav Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine. Gimnaziju „Jovan Dučić“ završio je u Trebinju, a Pravni fakultet u Zagrebu.

Karijeru novinara počeo je kao student u zagrebačkom Poletu, da bi nastavio pišući za Vjesnik, Danas i Start.

Dok je bio u Zagrebu pisao je za Politiku Ekspres i NIN. U martu 1991. godine Lazanski dolazi u Politiku, da bi 1996. prešao u Večernje novosti, odakle se vratio u Politiku 2001. godine.

Lazanski je imao kolumnu i u grčkom listu Katimerini i u japanskom Dajmond vikli.

Miroslav Lazanski je izveštavao sa ratišta u Bejrutu, tokom rata Iraka i Irana, iz Avganistana, Čečenije, Zaira, Jemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Krima, kao i za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji…

Intervjuisao je dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR-a, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije.

Miroslav Lazanski je autor i osam knjiga, dva dokumentarna filma i deset televizijskih serijala. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo 2019. godine.

Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Imenovan je za ambasadora Srbije u Moskvi u julu 2019. godine.

Komemoracija i datum sahrane biće naknadno objavljeni, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.