Predstavnici Srbije u Komitetu za medije Saveta Evrope podržali N1 i Novu S

Članovi Komiteta Saveta Evrope za kulturu i medije iz redova Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, pružili su na sednici u Parizu podršku televizijama N1 i Nova S, ocenivši da je Srbija u medijskom mraku.

Poslanica SSP i članica Komiteta Saveta Evrope za kulturu i medije Jelena Milošević ocenila je da je Srbija „u gotovo potpunom medijskom mraku“.

„Bez slobodnih medija, u Srbiji neće biti slobode. Mediji su stub društva, stub demokratije“, ocenila je Milošević, a prenela SSP.

Podsetila je da na dan kada su „jedine dve profesionalne televizije“ u Srbiji obustavile program, u Parizu zaseda Komitet za informisanje Saveta Evrope.

„U izveštaju Rikarda Gutiereza, generalnog sekretara Evropske federacije novinara, Srbija se pominje kao jedna od zemalja u Savetu Evrope koja najviše krši slobodu medija. Pretnje novinarima, pritisci od strane režima, uvrede, gušenje kritičkog mišljenja samo su neki od alarma da je medijska situacija u Srbiji katastrofalna“, navela je Milošević.

Dodala je da su članovi Komiteta za informisanje Saveta Evrope „detektovali Srbiju kao zemlju u kojoj gotovo da i ne postoji sloboda medija“.

„I to je slika koju Srbija šalje u svet dok njeni gradjani žive u medijskom mraku izloženi svakodnevnoj, nezapamćenoj propagandi režimskih glasila“, navela je poslanica SSP.

Poslanik Narodne stranke i član Komiteta Saveta Evrope za kulturu i medije Stefan Jovanović ocenio je da Srbija tone u medijski mrak i da režim pokušava da uspostavi potpunu kontrolu javnog mnjenja žestokim napadima i kampanjama protiv malobrojnih medija koji nisu pod njegovom kontrolom, dok istovremeno obilato finansira medije koji šire propagandu vlasti.

On je na sednici u Parizu rekao da su zbog stalnih i ogromnih pritisaka na medije, televizije N1 i Nova S danas prekinule da emituju program i prikazale crni ekran sa porukom „Mrak u Srbiji bez slobodnih medija“.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi političari iz vlasti podstiču kampanje protiv novinara nerežimskih medija, koje označavaju kao ’državne neprijatelje’ i ’izdajnike’, što podstiče mržnju i nove napade“, rekao je Jovanović, prenosi u saopštenju NS

„Međunarodne organizacije redovno u svojim izveštajima navode da su novinari i mediji koji se kritički odnose prema vlasti izloženi fizičkim napadima i pretnjama, ali i uvredama vladajuće elite i prorežimskih medija, a samo ove godine zabeleženo je 110 napada na novinare, prema podacima NUNS“, dodao je Jovanović.

On je naveo da mediji pod kontrolom vlasti obmanjuju građane tako što kriminalizuju opoziciju i prikazuju je kao nelegitimnu grupu zaverenika koja je protiv interesa države i građana.

U raspravi su učestvovali i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović i generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez.

Podsetimo, televizije N1 i Nova S, umesto programa, od ponoći emituju telop sa crnim ekranom na kome je ispisana poruka “Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija”.