Ursula fon der Lajen ide u Kijev

Ursula fon der Lajen ide u Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otputovaće u sredu u Kijev na razgovore sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ona je to rekla u godišnjem obraćanju „O stanju Unije” u Evropskom parlamentu, prenosi dopisnik „Evropske pravde”.

Najavljujući posetu, Fon der Lajen je navela korake i planove za dalje približavanje Ukrajine i EU.

„U martu smo uspešno priključili Ukrajinu na našu električnu mrežu. To je bilo planirano za 2024. godinu i to smo uradili za samo dve nedelje, a danas Ukrajina izvozi struju u EU“, rekla je ona.

Fon der Lajen je naglasila da želi da značajno proširi ovu obostrano korisnu trgovinu.

„Već smo suspendovali uvozne dažbine na ukrajinski izvoz. Poželićemo dobrodošlicu Ukrajini u našu slobodnu evropsku roming mrežu, zaista je vreme da to uradimo. Naše ‘linije solidarnosti’ su veliki uspeh. I na osnovu svega ovoga, komisija će raditi sa Ukrajinom da idemo dalje i da obezbedimo nesmetan pristup Ukrajine jedinstvenom tržištu EU. Naše jedinstveno tržište je jedna od najvećih uspešnih priča i vreme je da od toga napravimo priču o uspehu za naše ukrajinske prijatelje.

Zato danas idem u Kijev da o svemu tome razgovaram sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i pokažem mu da jedinstveno tržište ima potencijal i za budućnost Ukrajine“, rekla je fon der Lajen.

Ona je takođe izrazila uverenje da će Putin izgubiti agresorski rat, a da će ga dobiti Ukrajina i Evropa.

Osim toga, šef Evropske komisije je obećao da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu i jača sankcije protiv Ruske Federacije, koje su joj već nanele ogromnu štetu.