Blumberg: Evropska komisija planira da preporuči smanjenje finansiranja Mađarske

Blumberg: Evropska komisija planira da preporuči smanjenje finansiranja Mađarske

Evropska komisija planira da preporuči smanjenje finansijskih sredstava Mađarske zbog zabrinutosti zbog rasprostranjene korupcije u zemlji, ovo je prenela agencija Blumberg pozivajući se na visoke zvaničnike EU.

Evropska komisija planira da formalizuje svoju procenu u nedelju, rekli su izvori. Tada će, u roku od tri meseca, vlade EU doneti konačnu odluku.

Za odobrenje predloga komisije potrebna je kvalifikovana većina država članica.

Mađarska je postala prva zemlja koja je pod istragom prema novim pravilima koja dozvoljavaju EU da kažnjava članice koje potkopavaju njene finansijske interese. Evropska komisija provela je mesece istražujući eroziju vladavine prava tokom vremena Viktora Orbana na vlasti.

Orbanova vlada, koja je izgubila pristup sredstvima EU u očekivanju ishoda istrage, nada se da će dobiti više od 40 milijardi evra sredstava EU do 2027. godine.

On je nedavno predložio stvaranje agencije za borbu protiv korupcije i izmene i dopune niza zakona, uključujući javne nabavke, kako bi ublažio zabrinutost Evropske komisije.

Prema rečima jednog od zvaničnika, Komisija planira da zatraži od lidera EU da Orbanu daju vremena da ispuni svoja obećanja o suzbijanju korupcije.

Mađarska će imati mesec dana da postupi po preporukama komisije, ali se taj rok može produžiti na najviše tri meseca.

Evropski parlament će u četvrtak raspravljati i glasati o izveštaju o vladavini prava u Mađarskoj. Ali nijedan član mađarske vlade, uključujući premijera Viktora Orbana, neće ići u Brisel.