Poskupljenje svinjskog mesa je izvesno

Poskupljenje svinjskog mesa je izvesno

Proizvođači svinja se nalaze u nezavidnoj situaciji, jer im je afrička kuga svinja nanela veliku štetu, te je izvesno da će svinjsko meso poskupeti, izjavili su farmer iz Kačareva Predrag Marčetić i farmer iz Kraljeva Zoran Milićević.

Koliko ćeposkupljenje svinjskog mesabiti, znaće se nakon sezone klanja u narednim mesecima, rekli su farmeri i ukazali da su cene svinjskog mesa skočile i u Evropi.

Milićević je rekao da je problem u tome što je eutanazirano mnogo zdravih svinja koje su se našle u zaraženom području.

Cena svinjskog mesa u Evropi skočila je sa 2,7 na 3,7 evra po kilogramu, dodaje on, i vrlo je izvesno da će biti i veća.

Marčetić ističe da on nije imao bolest na svojoj farmi, ali da se ponašao u skladu sa preporukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i smanjio proizvodnju, kako bi se smanjila populacija svinja.

On je ocenio da država ne može mnogo da pomogne, i da „država nije donela ovu bolest“, ali da može da pomogne.

„Mi smo svinjari, svi proizvođači, u velikimkreditima. Naše farme su moderne i skupe od 700 do 1,5 miliona evra investicije. Bilo bi dobro da nam država izađe u susret, da razgovara sa bankama da dobijemo moratorijum odlaganje kredita. Mi šest meseci ne radimo“, rekao je Marčetić, piše Tanjug.