Poljska savetuje svojim građanima da odmah napuste Rusiju

Poljska savetuje svojim građanima da odmah napuste Rusiju

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je u utorak da preporučuje da se uzdrže od bilo kakvih putovanja u Rusku Federaciju u vezi sa ratom u Ukrajini i priznanjem Poljske od strane vlasti Ruske Federacije kao neprijateljske države, prenosi „Evropska istina“.

U poruci spoljnopolitičkog resora navodi se da se preporučuje da se uzdrže od bilo kakvih putovanja u Rusku Federaciju, posebno u profesionalne svrhe i zbog hitnih porodičnih pitanja.

„Skrećemo vam pažnju na obustavu direktnih letova između Poljske i Rusije i izuzetno ograničene mogućnosti putovanja u/iz Poljske, odsustvo ili izuzetno ograničen pristup finansijskim resursima koji se nalaze u Poljskoj (na primer, nemogućnost korišćenja poljskih platnih kartica) , kao i radnje lokalnih službi, kao što su proizvoljna pritvaranja, pretresi mobilnih telefona i potencijalna nemogućnost napuštanja Rusije u slučaju dvojnog državljanstva“, napominje Ministarstvo spoljnih poslova Poljske.

Takođe podseća da su zbog značajnog smanjenja broja poljskog diplomatsko-konzularnog osoblja u Rusiji, mogućnosti pružanja direktne konzularne pomoći poljskim državljanima veoma ograničene.

„U slučaju naglog pogoršanja bezbednosne situacije, zatvaranja granica ili drugih nepredviđenih situacija, evakuacija može biti znatno komplikovana ili čak nemoguća… Preporučujemo građanima Poljske koji se nalaze na teritoriji Ruske Federacije da napuste njenu teritoriju do raspoloživim komercijalnim i privatnim sredstvima“, naglasila je agencija.

Podsetimo, ranije su ministri spoljnih poslova Estonije i Bugarske takođe savetovali građane svojih zemalja da ne putuju u Rusiju bez hitne potrebe i da odatle po mogućnosti.

Razlozi za takve preporuke nisu precizirani, ali se verovatno odnose na delimičnu mobilizaciju u Rusiji, u okviru koje čak i stranci mogu biti pozvani na služenje vojnog roka.