Lončar: Podaci ohrabruju, još se ne razmišlja o zatvaranju kovid bolnica

Lončar: Podaci ohrabruju, još se ne razmišlja o zatvaranju kovid bolnica

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su bolnice u Srbiji trenutno više od 80 odsto popunjene, pa se još ne razmišlja o prelasku neke kovid bolnice u non-kovid režim .

„Lakše dišemo, imamo više otpusta nego prijema, ali imamo toliki broj pacijenata da nismo u stanju da bilo koju kovid bolnicu zatvorimo“, rekao je Zlatibor Lončar.

Krizni štab odlučio je na sednici u petak da se učenici viših razreda osnovnih škola i srednjoškolci od ponedeljka vrate u klupe. Međutim, sve ostale mere ostaju na snazi.

Stručnjaci svakodnevno podsećaju građane da je jedini izlaz iz ove situacije vakcinacija.

Najviše polemika, i u svetu i kod nas, vodi se o vakcini „Astra-Zeneke“. U toku je istraga koja treba da utvrdi da li su slučajevi retkog tipa krvnih ugrušaka povezani sa tom vakcinom, a Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže da je stav i SZO i Evropske agencije za lekove isti, a to je da ne treba ograničiti primenu te vakcine.

Zelić je na konferenciji za novinare, na kome je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao da je neuporedivo veća korist nego rizik nakon primene vakcine „Astra-Zeneke“, te da u Srbiji ne postoji nijedan slučaj bilo kakvih tromboembolijskih problema sa krvnim ugrušcima koji su dovedeni u vezi sa tom vakcinom.