Peticija da se mamama na porođaju omogući besplatna pratnja, sakupljeno skoro 75.000 potpisa

Peticija da se mamama na porođaju omogući besplatna pratnja, sakupljeno skoro 75.000 potpisa

Sakupljeno je skoro 75.000 potpisa kojima se traži da država omogući besplatnu pratnju mamama u porođajnoj sali, po uzoru na pozitivne prakse iz regiona i sveta. Cilj ove inicijative, koja će biti upućena Ministarstvu zdravlja, je se spreči nasilno i uvredljivo ponašanje medicinskih radnika u porodilištima u Srbiji.

Razlog kampanje koju je pokrenula organizacija „Kreni promeni“ je taj što su mnoge majke u Srbiji na porođaju doživele neki vid akušerskog nasilja, a neke od njih su skupile hrabrost da o tome i javno progovore .

Majke koje su doživele akušersko nasilje najradije bi da zaborave dan kad su se porađale, jer su pre, u toku, ili posle porođaja, od strane medicinskog osoblja doživele najrazličitije oblike nasilja.

Od vređanja, ponižavanja i vikanja, sve do zanemarivanja, medicinskih grešaka i raznih drugih vidova nehumanog tretiranja.

Istraživanja su pokazala da prisustvo oca na porođaju, ili neke druge osobe po izboru majke (babica, dula, član porodice…) olakšava sam čin rađanja i smanjuje rizik od komplikacija i potrebu za dodatnim intervencijama tokom porođaja, navodi se u obrazloženju razloga peticije.

Zbog svega ovoga, pokrenuta je peticija, koja se može potpisati i onlajn , kojom se apeluje na Ministarstvo zdravlja da, sledeći dobre primere iz regiona i sveta, omogući besplatno prisustvo pratnje na porođaju.

U cenovniku na sajtu Ginekološko-akušerske klinike Narodni front, na primer, piše da se prisustvo oca porođaju naplaćuje 5.000 dinara. Nije označeno da li porođaju može da prisustvuje i neka druga osoba od poverenja majke. U jeku korone bilo je zabranjeno prisustvo i oca zbog epidemiološke situacije.