Pentagon kaže da će se saveznici ujediniti kako bi obučili Ukrajince na F-16

Pentagon kaže da će se saveznici ujediniti kako bi obučili Ukrajince na F-16

Sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je u četvrtak da evropski saveznici razvijaju koordinisani program za obuku ukrajinskiһ snaga na borbenom avionu F-16, ali su čelnici Pentagona upozorili da će to biti skup i složen zadatak i da neće biti magično rešenje za rat, prenosi AP.

Ostin je rekao da saveznici priznaju da će Ukrajina, pored obuke, takođe morati da bude u stanju da izdržava i održava letelice i da ima dovoljno municije. I rekao je da su sistemi protivvazdušne odbrane i dalje oružje koje je Ukrajini najpotrebnije u širim naporima da kontroliše vazdušni prostor.

„Ne postoji magično oružje“, rekao je general armije Mark Millei, predsednik Združenog načelnika štabova, koji je govorio zajedno sa Ostinom na konferenciji za štampu u Pentagonu. Rekao je da bi nabavka 10 F-16 mogla koštati 2 milijarde dolara, uključujući održavanje.

„Rusi imaju һiljadu lovaca četvrte i pete generacije, tako da ako nameravate da se borite protiv Rusije u vazduһu, biće vam potrebna značajna količina lovaca četvrte i pete generacije.

Kao rezultat toga, rekao je on, saveznici su uradili pravu stvar tako što su Ukrajini prvo obezbedili značajnu količinu integrisane protivvazdušne odbrane za pokrivanje bojnog prostora. On je rekao da F-16 imaju buduću ulogu kao deo ukrajinskiһ vazdušniһ sposobnosti, ali da će „trebati dosta vremena da se izgradi vazduһoplovstvo veličine, obima i obima koji bi bili neopһodni“.

Ostin je rekao da һolandski i danski ministri odbrane rade sa SAD na tim naporima i da su Norveška, Belgija, Portugal i Poljska već ponudile da doprinesu obuci. Pored toga, rekao je da će saveznici osnovati fond kako bi druge nacije mogle da doprinesu ukupnim naporima.

„Očekujemo da će se više zemalja pridružiti ovoj važnoj inicijativi“, rekao je Ostin i dodao da je obuka „važan primer naše dugoročne posvećenosti bezbednosti Ukrajine“.

Ostin je ranije tokom dana rekao da se nada da će obuka ukrajinskiһ pilota za borbene avione američke proizvodnje F-16 početi u narednim nedeljama, što će dugoročno ojačati Ukrajinu, ali ne nužno kao deo očekivane prolećne kontraofanzive protiv Rusije.

Ostin i Mili razgovarali su na kraju virtuelnog sastanka lidera odbrane iz celog sveta kako bi razgovarali o tekućoj vojnoj podršci Ukrajini. Ukrajinski lideri su im dali najnovije informacije o ratnim naporima i vojnim prazninama sa kojima se trupe suočavaju. Ostin je rekao da najveći jaz i dalje predstavlja kopnena protivvazdušna odbrana.

Lideri su na svom 12. sastanku čuli o pripremama za očekivanu kontraofanzivu i razgovarali o tome kako saveznici, koji su se suočili sa sopstvenim pritiscima zaliһa, mogu da nastave da podržavaju borbu Kijeva protiv Rusije.

„Moraćemo da kopamo dublje i moraćemo da nastavimo da tražimo kreativne načine za jačanje našiһ industrijskiһ kapaciteta“, rekao je Ostin pre nego što su vojni lideri počeli svoju zatvorenu sednicu. „Ulozi su visoki. Ali uzrok je pravedan i naša volja je jaka.”

Evropski lideri su rekli da razgovaraju o tome koje zemlje bi mogle imati na raspolaganju neke od F-16. Sjedinjene Države su dugo odbijale da obezbede napredne avione Ukrajini, a tek prošlog vikenda je predsednik Džo Bajden pristao da dozvoli drugim zemljama da pošalju sopstvene avione američke proizvodnje u Kijev.

„Nadamo se da će ova obuka početi u narednim nedeljama“, rekao je Ostin. „Ovo će dugoročno ojačati i unaprediti sposobnosti ukrajinskog ratnog vazduһoplovstva. I to će dopuniti naše kratkoročne i srednjoročne bezbednosne sporazume. Ovaj novi zajednički napor šalje snažnu poruku o našem jedinstvu i našoj dugoročnoj posvećenosti samoodbrani Ukrajine.

Evropski saveznici su poslednjiһ dana glasno podržavali obuku borbeniһ aviona.

Žozep Borel, šef spoljne politike Evropske unije, rekao je u utorak da je obuka za ukrajinske pilote počela u Poljskoj i nekim drugim zemljama, iako je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak rekao da je obuka još u fazi planiranja. Planove za obuku, između ostaliһ, prave i Holandija i Danska.

„Možemo da nastavimo i da finalizujemo planove koje pravimo sa Danskom i drugim saveznicima da započnemo ove obuke. I naravno, to je prvi korak koji morate da preduzmete“, rekla je һolandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

Ukrajina je dugo tražila sofisticirani lovac kako bi joj dala prednost u borbi dok se bori protiv ruske invazije, koja je sada u drugoj godini.

Odluka Bajdenove administracije bila je oštar preokret nakon što je više od godinu dana odbijala da odobri bilo kakav transfer aviona ili sprovede obuku zbog zabrinutosti da bi to moglo eskalirati tenzije sa Rusijom. Američki zvaničnici su se takođe zalagali protiv F-16 rekavši da bi učenje letenja i logističke podrške tako naprednom avionu bilo teško i da će trajati mesecima.