Papa Franja izneo je najtežu osudu ruskog rata do sada

Papa Franja izneo je najtežu osudu ruskog rata do sada

Papa Franja u nedelju je izrekao najoštriju osudu invazije na Ukrajinu, rekavši da „neprihvatljiva oružana agresija“ i „masakr“ moraju da prestanu.

Papa nije koristio reč „Rusija“ u svojim osudama rata otkako je predsednik Vladimir Putin naredio invaziju 24. februara. Ali čini se da je pontifikov izbor reči sve više usmeren na odbacivanje opravdanja Moskve za invaziju.

„Suočeni sa varvarstvom ubijanja dece, nevinih i nenaoružanih civila, nikakvi strateški razlozi ne mogu da izdrže“, rekao je on 25.000 ljudi na Trgu Svetog Petra tokom svog nedeljnog blagoslova.

Moskva kaže da njena akcija nije osmišljena da okupira teritoriju, već da demilitarizuje i „denacifikuje“ svog suseda. Takođe je negirao da je gađao civilna područja.

„Jedina stvar koju treba učiniti je zaustaviti ovu neprihvatljivu oružanu agresiju prije nego što pretvori gradove u groblja“, rekao je Fransis.

„U ime Boga molim vas: prestanite sa ovim masakrom!“ rekao je Franjo, pre nego što je zamolio masu da mu se pridruži u tihoj molitvi za kraj rata.

On je ukrajinsku luku Mariupolj pod opsadom nazvao „mučeničkim gradom“ i ponovo apelovao na „zaista bezbedne humanitarne koridore“ kako bi se stanovnicima omogućila evakuacija.

Rusija je u sredu bombardovala porodilište u Mariupolju. Ukrajina je rekla da su među povređenima i trudnice; Rusija je saopštila da bolnica više ne funkcioniše i da su je zauzeli ukrajinski borci.

Francis je delovao posebno mračno. Posle neobično kratkog pozdrava grupama na trgu, napustio je prozor na poslednjem spratu Apostolske palate i vratio se u papsku biblioteku.

Rusija svoju akciju naziva „specijalnom vojnom operacijom“. Prošle nedelje Franjo je implicitno odbacio taj termin, rekavši da se ne može smatrati „samo vojnom operacijom“, već ratom koji je pustio „reke krvi i suza“.

Franjo je u nedelju takođe pozvao ljude da prime izbeglice iz Ukrajine i zahvalio onima koji su se pridružili „velikoj mreži solidarnosti“ da pomognu onima koji beže od rata.

Borbe u Ukrajini dovele su do više od 2,5 miliona izbeglica, od kojih je većinu prihvatila Poljska.