Novi virusni tretman efikasan protiv razornog raka kostiju kod pasa

Novi virusni tretman efikasan protiv razornog raka kostiju kod pasa

Istraživači sa Univerziteta u Minesoti udružili su se sa klinikom Mejo kako bi sproveli revolucionarnu studiju koja bi mogla da pruži nadu psima, a potencijalno i ljudima, kojima je dijagnostikovan osteosarkom – razarajući rak kostiju koji pretežno pogađa decu, adolescente i mlade odrasle osobe.

Petogodišnja stopa preživljavanja pacijenata sa osteosarkomom je oko 60%. Novi tretmani su očajnički potrebni jer su standardne opcije ostale uglavnom nepromenjene više od četiri decenije.

U novoj studiji objavljenoj u Molecular Therapy—Oncolitics, istraživači sa U of M College of Veterinari Medicine koristili su onkolitički virus koji je konstruisan na klinici Maio, da cilja i uništi ćelije raka, a istovremeno podstiče imuni odgovor tela. Virus vezikularnog stomatitisa (VSV-IFNβ-NIS) je primenjen sistemski pre standardnog tretmana, koji obično uključuje amputaciju udova i hemoterapiju.

Istraživači su posmatrali pse kojima je dijagnostikovan osteosarkom na jednoj od nogu, pružajući prirodni model koji blisko oponaša razvoj bolesti i heterogenost koja se vidi kod pacijenata. Cilj studije je bio da cilja i eliminiše ćelije raka iu primarnom tumoru i na svim mestima na koja su se tumorske ćelije mogle proširiti (metastaze), indukovati upalu unutar tumora i stimulisati imune odgovore protiv raka.

Otkrili su da se sistemska terapija VSV-IFNβ-NIS može bezbedno primeniti u neoadjuvantnom okruženju za lečenje osteosarkoma pasa. Nisu primećeni značajni neželjeni efekti, a korisni efekti VSV-a mogli su se nastaviti čak i nakon operacije i hemoterapije. Područja raka u grupi tretiranoj VSV-om pokazala su više znakova upale – obično dobar znak u borbi protiv ove vrste raka.

„Zanimljivo je da su psi koji su imali dokaz imunološkog odgovora unutar svojih tumora pre lečenja doživeli produženo vreme preživljavanja nakon što su primili VSV ispred konvencionalnog lečenja“, rekla je Keli Makielski, docent interne medicine na Fakultetu veterinarske medicine i glavni istraživač na studiji. „Ovo uključuje neke pacijente kod kojih se bolest nije vratila više od pet godina nakon završetka protokola lečenja.

Istraživanje otvara put za dalja istraživanja modifikacije doze i strategija kombinovane terapije za lečenje sarkoma. Ohrabrujući rezultati ove studije doveli su do razvoja nekoliko dodatnih pretkliničkih i veterinarskih kliničkih ispitivanja koja se sprovode i na psima i na ljudima na Univerzitetu u Minesoti i na klinici Mejo. Ovaj pristup nudi uzbudljive mogućnosti za poboljšanje kliničkih ishoda kod pacijenata sa osteosarkomom kod pasa i ljudi.

„Korišćenje virusa za pokretanje imunološkog sistema protiv tumora pasa koji se pojavljuju u prirodi pokazuje veliko obećanje u prevođenju istraživanja iz laboratorije u negu pacijenata“, kaže Aaron Sarver, istraživač i docent na Institutu za zdravstvenu informatiku Univerziteta u Minesoti.