Četiri evropske zemlje apeluju na EU da hitno reaguje na situaciju u Pojasu Gaze

Četiri evropske zemlje apeluju na EU da hitno reaguje na situaciju u Pojasu Gaze

Čelnici Španije, Belgije, Irske i Malte poslali su pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, u kojem izražavaju zabrinutost zbog eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. Uoči predstojećeg samita Evropske unije, planiranog za 14. i 15. decembar u Briselu, četiri zemlje pozivaju na hitne razgovore o situaciji na Bliskom istoku.

Pismo naglašava ozbiljnost trenutnog sukoba i upućuje na mogućnost da se neprijateljstva prošire na širu regiju. U cilju okončanja sukoba, evropski čelnici traže usklađivanje zajedničkog stajališta koje će pozvati strane na proglašenje trajnog humanitarnog primirja. Pored toga, ističu potrebu za hitnim merama radi zaštite civila u Gazi.

Ove četiri zemlje, koje su već ranije kritikovale Izrael zbog pristupa sukobu, takođe apeluju na održavanje međunarodne mirovne konferencije što je pre moguće. Cilj konferencije bio bi razgovor o uspostavi palestinske države uz Izrael. Očekuje se da će ova pitanja biti značajan deo rasprave na predstojećem samitu EU-a u Briselu.