Olimpijski komitet Kosova traži disciplinski postupak MOK-a protiv Đokovića

Olimpijski komitet Kosova traži disciplinski postupak MOK-a protiv Đokovića

Kosovske olimpijske vlasti zatražile su od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da otvori disciplinski postupak protiv Novaka Đokovića, optužujući Srbina da podstiče političke tenzije izjavom „Kosovo je srce Srbije“ na Otvorenom prvenstvu Francuske. .

Đoković je poruku napisao na objektivu kamere nakon pobede u prvom krugu u ponedeljak, istog dana kada je 30 mirovnih snaga NATO-a povređeno u sukobima sa srpskim demonstrantima u kosovskom gradu Zvečanu – gde je odrastao Đokovićev otac.

Srpske vlasti saopštile su da su u sukobima ranjena 52 demonstranta. Nasilje je izbilo nakon što su etnički albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u oblasti sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova posle izbora koje su bojkotovali Srbi.

Svetski broj tri kasnije je rekao da je protiv bilo kakvog sukoba, ali je branio svoju izjavu i opisao situaciju na Kosovu kao „presedan“.

„Novak Đoković je ponovo promovisao propagandu srpskih nacionalista i za to iskoristio sportsku platformu“, rekao je Ismet Krasnići, predsednik Olimpijskog komiteta Kosova (KOK) u saopštenju.

„Dalje izjave takve javne ličnosti nakon meča bez ikakvog kajanja direktno rezultiraju podizanjem nivoa tenzija i nasilja između dve zemlje“, dodao je on, pozivajući MOK da istraži „otvaranjem disciplinskog postupka protiv Atleta.“

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera, čija će zemlja biti domaćin letnjih Olimpijskih igara u Parizu sledeće godine, rekla je da Đokovićeva poruka „nije prikladna, jasno“.

„Postoji princip neutralnosti za polje igre. Kada nosite poruke o odbrani ljudskih prava, poruke koje okupljaju ljude oko univerzalnih vrednosti, sportska osoba je slobodna da ih izrazi“, rekla je ona francuskoj televiziji.

„Ali u ovom slučaju, to je bila poruka koja je veoma aktivistička, koja je veoma politička. Ne bi trebalo da se mešate, posebno u sadašnjim okolnostima, i ne bi trebalo da se ponovi.

Đoković, koji juri rekordnu 23. grend slem titulu, rekao je da se ne suzdržava i da će to ponoviti. On će igrati meč drugog kola kasnije u sredu protiv Mađara Martona Fučovića.

MOK nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Kosovska teniska federacija je u utorak saopštila da su Đokovićevi komentari „za žaljenje“, optužujući ga da koristi svoj status poznate ličnosti za podsticanje tenzija.

NATO, koji trenutno ima oko 4.000 vojnika na Kosovu, poslaće 700 dodatnih vojnika kako bi obuzdali nasilje i stavio još jedan bataljon u stanje visoke pripravnosti kako se nemiri pojačavaju.