Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu

U Ohridu će biti održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija. Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu će se razgovarati o sporazumu o implementaciji evropskog predloga. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će pozicija Srbije biti teža zbog naloga MKS za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i poručio da u Ohridu neće ništa potpisati, piše RTS.

Sastanak koji je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj počeće u 10 časova, a učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, saopštila je pres služba Evropske unije.

Dijalog će se odvijati uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kako se navodi, prvo će se održati odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, koji će početi u 10.30 sati, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak.

Na kraju sastanka predviđena je izjava Borelja za medije.

Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina pozicija Srbije u Ohridu biti teža, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

Vučić je poručio da želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da u Ohridu neće ništa potpisati.

On je na skupu u Sremskoj Mitrovici odgovorio na to što, kako je rekao, neki kažu „idemo da ga sprečimo da sutra potpiše“.

„Sad vam kažem neću da potpišem ništa i baš ih briga. Mislite da se raduju, ne raduju se, jer se raduju samo nesreći Srbije i radovali bi se da sam rekao nešto drugo. Hoću da razgovram o normalizaciji, da možemo da razgovamo jedni sa drugima“, naglasio je predsednik.

Žozep Borelj je istakao uoči sastanka da je vreme za dogovor Beograda i Prištine o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa. Poručio je da je vreme da Beograd i Priština „preuzmu odgovornost“ i učine korak ka EU.

Kako je saopštila evropska diplomatska služba, Bore lj i američki državni sekretar Entoni Blinken su se u telefonskom razgovoru uoči ohridskog dijaloga , saglasili da je sada pravo vreme da se učine značajni koraci u interesu evropske integracije Beograda i Prištine.