Mesec: Potencijalno otkriće velikih količina vode

Mesec: Potencijalno otkriće velikih količina vode

Znamo da na Mesecu ima vode, ali ostaju pitanja o tome kako je dospela tamo, gde je uskladištena i kako se kreće. U novoj studiji, naučnici iz Kine su identifikovali sitne staklene perle u lunarnom tlu kao potencijalna mesta gde bi se voda mogla sakriti.

U pitanju je velika količina vode, možda čak 270 triliona kilograma (297,6 milijardi tona).

Nova otkrića su zasnovana na uzorcima vraćenim iz kineske misije rovera Chang’e 5. Letelica je provela nekoliko nedelja prikupljajući materijal sa površine Meseca u decembru 2020. i već smo videli nova uzbudljiva otkrića iz naknadnih analiza.

Mikroskopske staklene perle se obično formiraju kao komadići svemirskog kamena koji udaraju u površinu drugog objekta, isparavajući minerale koji se mogu ohladiti u staklaste čestice jedva nekoliko desetina ili stotina mikrometara u prečniku. Prethodne studije o perlama pronađenim u Apolo lunarnim uzorcima pomogle su da se obore prethodne pretpostavke o suvoći Meseca.

Trenutna istraživanja sugerišu da se dobar deo Mesečeve vode proizvodi uz malu pomoć Sunčevih vetrova, pošto se joni vodonika iz ovih pljuskova solarnih čestica vezuju sa kiseonikom koji je već uskladišten u lunarnom tlu.

Rezervoar vode koji potencijalno predstavljaju ove perle mogao bi potencijalno igrati važnu ulogu u lunarnom ciklusu vode, prema istraživačima koji stoje iza ove najnovije studije. Kako se nešto vode gubi u svemiru, može se dopuniti zalihama u amorfnom udarnom staklu.

„Udarne staklene perle čuvaju potpise hidratacije i prikazuju profile obilja vode u skladu sa unutrašnjom difuzijom vode koja potiče od solarnog vetra“, pišu istraživači u svom nedavno objavljenom radu.

Svaka staklena perla može da zadrži do 2000 mikrograma (0,002 grama) vode za svaki gram mase čestice. Na osnovu analize hidratacijskih potpisa, naučnici misle da perle mogu akumulirati vodu u rasponu od samo nekoliko godina.

„Ovo kratko vreme difuzije ukazuje na to da se voda dobijena od solarnog vetra može brzo akumulirati i skladištiti u staklenim perlama od udara Meseca“, pišu istraživači.

Sve ovo je veoma korisno znati kada je u pitanju podrška misijama i bazama na Mesecu. Mogućnost korišćenja ovog ogromnog rezervoara vode mogla bi učiniti život na površini Meseca u dužem vremenskom periodu mnogo ugodnijim.

Štaviše, naučnici kažu da bi druga „bezvazdušna tela“ poput Meseca mogla da skladište vodu u svojim površinskim slojevima na isti način. Očekujte još otkrića u tom pravcu dok se uzorci iz Chang’e 5 nastavljaju analizirati.

„Ovi nalazi ukazuju na to da su udarna stakla na površini Meseca i drugih tela bez vazduha u Sunčevom sistemu sposobna da skladište vodu dobijenu solarnim vetrom i da je ispusti u svemir“, kaže geofizičar i koautor studije Hu Sen iz Kine. akademije nauka.