Obeležen Dan borca

Obeležen Dan borca

Dan borca, nekadašnji praznik u bivšoj Jugoslaviji, obeležen je centralnom manifestacijom ispred Muzeja „4. juli“ u Beogradu. Pored državnih zvaničnika, prisustvovali su i učesnici Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i njihovi potomci koji su, posle intoniranja himne Srbije, zapevali himnu bivše SFRJ „Hej Sloveni“ i uzvikivali „Jugoslavija, Jugoslavija“.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, kao izaslanik predsednika Republike, položila je venac na spomenik „Poziv na ustanak“, a venac je položio i predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Predsednica Vlade je poručila da se danas sećamo i obeležavamo jedan od najvažnijih datuma naše istorije, uz napomenu da se 4. jula 1941. godine glas našeg naroda i glas antifašista daleko čuo, „toliko daleko da osam decenija kasnije imamo odgovornost, ali veliku potrebu da se tog datuma zauvek sećamo“.

Ceremoniji polaganja venaca prisustvovala je i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. U ime boraca, vence su položili narodni heroj Petar Matić, star 102 godine, i predsednik SUBNOR-a Vidosav Kovačević, a cveće su položili i predstavnici antifašističkih udruženja iz Mađarske, Portugala, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore i Severne Makedonije.