Novi detalji istrage o ubistvu Danke Ilić: Tužilaštvo nastavlja da saslušava druge svedoke

Novi detalji istrage o ubistvu Danke Ilić: Tužilaštvo nastavlja da saslušava druge svedoke

Vi­še jav­no tu­ži­la­štvo u Za­je­ča­ru iz­da­lo je na­log da se ve­šta­če tra­go­vi na­đe­ni u auto­mo­bi­lu „fi­jat pan­da” ko­jim su, ka­ko se sum­nja, D. D. i S. J. uda­ri­li dvo­go­di­šnju devojčicu Dan­ku Ilić, a za­tim je uba­ci­li u zad­nji deo vo­zi­la, po­tvr­đe­no je u tom tu­ži­la­štvu.

Na­lo­že­no je da se ve­šta­če i pred­me­ti ko­ji su na­đe­ni u tom vo­zi­lu, kao i stva­ri od­u­ze­te iz ku­ća osum­nji­če­nih, sa ko­jih će bi­ti iz­u­ze­ti tra­go­vi ko­ji mo­gu da po­mog­nu u dokazivanju i ra­sve­tlja­va­nju ubi­stva de­te­ta. Reč je o tra­go­vi­ma kr­vi, bla­ta, oti­sa­ka pr­sti­ju ko­ji se uobi­ča­je­no ko­ri­ste za fo­ren­zič­ke ana­li­ze.

U na­stav­ku is­tra­ge bi­će oba­vlje­no i psi­hi­ja­trij­sko ve­šta­če­nje osum­nji­če­nih S. J. i D. D. na kli­ni­ci u Be­o­gra­du. Obo­ji­ca su tra­ži­la da pri­su­stvu­ju sa­slu­ša­nji­ma sve­do­ka u istra­zi, pa se pret­po­sta­vlja da će na ve­šta­če­nje bi­ti spro­ve­de­na na­kon što se okon­ča ova fa­za po­stup­ka.

Po­tra­ga za Dan­ki­nim te­lom se na­sta­vlja. Za sa­da još ne­ma po­tvr­de da od­lu­ka S. J. da pro­me­ni advo­ka­ta zna­či i nje­go­vu že­lju da sa­ra­đu­je sa tu­ži­la­štvom i ot­kri­je gde je te­lo ubi­je­ne de­voj­či­ce.

Tu­ži­la­štvo će, na­kon što su is­ka­ze da­li ro­di­te­lji ubi­je­ne de­voj­či­ce, na­sta­vi­ti da sa­slu­ša­va i dru­ge sve­do­ke. To će bi­ti svi ko­ji su se za­te­kli u bli­zi­ni me­sta Dan­ki­nog nestanka, oni ko­ji su vi­de­li auto­mo­bil osum­nji­če­nih, nji­ho­ve ko­le­ge sa po­sla i me­šta­ni ko­ji su uče­stvo­va­li u po­tra­zi.

Va­žne od­go­vo­re tre­ba­lo bi da da­ju i te­le­ko­mu­ni­ka­ci­o­na ve­šta­če­nja, od­no­sno ana­li­ze po­da­ta­ka sa ba­znih sta­ni­ca i iz te­le­fo­na osum­nji­če­nih. Je­dan od ključ­nih do­ka­za je ana­li­za kre­ta­nja osum­nji­če­nih u tre­nut­ku ne­stan­ka de­voj­či­ce, 26. mar­ta.

Ka­ko je po­sle hap­še­nja osum­nji­če­nih sa­op­štio mi­ni­star po­li­ci­je Bra­ti­slav Ga­šić, iz­me­đu 13.45 do 13.52 ča­so­va Dan­ka je iza­šla iz dvo­ri­šta i kre­ta­la se as­fal­tom, što potvrđuju dva oče­vi­ca. Nje­na maj­ka je oko 13.50 vi­de­la be­li auto i mu­škar­ca po­red nje­ga. Ka­sni­je se is­po­sta­vi­lo da je reč o vo­zi­lu „fi­jat pan­da”, ko­ji su osum­nji­če­ni koristili. Kre­ta­nje vo­zi­la je za­be­le­že­no na ka­me­ri u Uli­ci Ra­do­mi­ra Put­ni­ka i utvr­đe­no je da se spo­red­nom uli­com kre­ta­lo do 13.35, a kod ka­pi­je za­u­sta­vi­lo u 13.55, što se po­kla­pa sa iz­ja­vom maj­ke, prenosi Politika.

Vo­zi­lo u ko­jem su bi­li osum­nji­če­ni je is­pred ka­pi­je bi­lo dva i po mi­nu­ta i, pre­ma iz­ja­vi osum­nji­če­nih, tu su sta­li zbog po­tre­be za to­a­le­tom, na­veo je mi­ni­star. Ka­da su krenuli, de­voj­či­cu su uda­ri­li na oko 30 do 40 me­ta­ra od me­sta za­u­sta­vlja­nja. Auto­mo­bi­lom je upra­vljao De­jan D., dok je Sr­đan J. sa su­vo­za­če­vog me­sta iza­šao iz auta, otvo­rio vra­ta i te­lo de­voj­či­ce, ko­ja je bi­la bez sve­sti, ba­cio u zad­nji deo vo­zi­la, pre­ko ala­ta. To­kom vo­žnje, ka­ko je sa­op­štio mi­ni­star, do­go­vo­ri­li su se da te­lo ba­ce.