Slovenija tužila najvećeg izvoznika oružja iz Srbije, traži 7,2 miliona dolara

Slovenija tužila najvećeg izvoznika oružja iz Srbije, traži 7,2 miliona dolara

Država Slovenija, pred sudom u Beogradu, tužila je srpsku državnu kompaniju “Jugoimport SDPR”, koja je jedan od najvećih izvoznika oružja iz Srbije. Prema informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, Slovenci su od SDPR-a zatražili oko 7,2 miliona dolara, a kao osnov spora navodi se “dug”.

Već nekoliko godina, van očiju javnosti, vodi se spor između Republike Slovenije i “ Jugoimport SDPR ”, državnog preduzeća koje je jedan od izvoznika oružja iz Srbije. Kako se navodi u zvaničnim registrima, tužba je podneta zbog duga, a Slovenci traže da im se isplati 749.452.754 dinara, piše Nova.rs .

Na sajtu Ministarstva pravde, na kome su uz broj predmeta mogu naći podaci o samom sudskom postupku, piše da je iznos spora 7.211.393 dolara, te da je u toku žalbeni postupak.

Tužba je podneta još 28. maja 2021.

Kako je SDPR došao u situaciju da ga tuži država Slovenija?

Nova.rs je kontaktirala advokaticu tužioca, odnosno Republike Slovenije, Mariju Smiljanić Pilčević, ali je ona odbila da priča na tu temu. Advokat Oliver Živković, koji zastupa SDPR, takođe je rekao da na tu temu ne može da govori.

“Jugoimport SDPR” je inače osnovan još 1949. godine, a vremenom su kapaciteti proizvodnje prevazišli domaće tržište. Danas zapošljava više od 350 ljudi, a tokom prošle godine ta kompanija ostvarila je dobit od oko 5,1 million evra. To je za oko dva miliona evra veća zarada u odnosu na onu koja je ostvarena tokom 2022.