Kombinacija lekova može efikasno lečiti fatalni tumor mozga

Kombinacija lekova može efikasno lečiti fatalni tumor mozga

Istraživači sa medicinskog kampusa Univerziteta Kolorado Anschutz otkrili su kombinaciju lekova koja može ponuditi bolju prognozu za decu sa dijagnozom MIC pojačanog meduloblastoma, često smrtonosnog oblika raka mozga. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Nemačkim konzorcijumom za rak (DKTK) Univerzitetskom bolnicom u Dizeldorfu.

„Onkogen koji se zove MIC je pojačan u ovim tumorima što ih čini veoma podložnim recidivu. Pored toga, postoji veći rizik da se proširi na druga područja mozga i niz kičmu“, rekao je Sidarta Mitra, dr. za hematologiju-onkologiju i transplantaciju koštane srži na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Koloradu i član Centra za rak Univerziteta Kolorado. „Stopa petogodišnjeg preživljavanja ovog raka je manja od 45 procenata. Želeli smo da otkrijemo bolje opcije lečenja za ovu decu.“

Mitrin tim je otkrio da dva leka koja su već prošla bezbednosna ispitivanja faze I kod drugih solidnih tumora imaju značajan uticaj na ove tumore kada se koriste zajedno.

Koristeći epigenetski lek tacedinalin, tim je otkrio da osim što izaziva rast tumora, MIC takođe skriva tumore od različitih imunih ćelija u telu. Bili su u stanju da deblokiraju ono što se naziva „nemoj me jedi puteve“ koji sprečavaju makrofage u imunološkom sistemu da konzumiraju tumor.

Onda su tumor učinili primamljivijim.

„Kada smo koristili tacedinalin da deblokiramo te puteve, a zatim dodali anti-CD47, lek koji čini da makrofagi postanu superjedači, tumor je postao izuzetno ukusan za makrofage koji ih je mamio da pojedu tumor koji je deblokiran“, rekao je Mitra. „Vi u suštini iskorištavate sopstveni imuni sistem tela tako što mu dajete jumpstart, slično medicinskoj verziji PacMana.

Mitra, koja je takođe deo Centra za rak i poremećaje krvi u Dečjoj bolnici u Koloradu, rekla je da, iako su tradicionalne terapije poput hemoterapije ranije bile usmerene na puteve rasta tumora, ovo je prvi put da su putevi imunološke evazije usmereni na ove vrste razorni tumori mozga.

„Tradicionalni lekovi protiv raka za odrasle ne deluju dobro kod dece jer se deca još uvek razvijaju i njihove normalne ćelije se dele brzim tempom“, rekao je Mitra. „Ova kombinacija lekova bi potencijalno mogla pomoći ne samo da se minimiziraju negativni uticaji tradicionalnog lečenja raka kod dece, već i da pacijentima kojima je dijagnostikovan MIC pojačan meduloblastom daju veće šanse za preživljavanje.“

Studija je objavljena u časopisu Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Mitra je rekao da će sledeći korak biti kliničko ispitivanje kako bi se utvrdili i kratkoročni i dugoročni efekti ovog tretmana. Pored laboratorije Mitra, bile su uključene i laboratorije dr Sujathe Venkatraman i profesora Rajeeva Vibhakara iz CU-Anschutz.