Krizni štab za uvođenje treće doze vakcine, nema novih restriktivnih mera

Krizni štab za uvođenje treće doze vakcine, nema novih restriktivnih mera

Na sednici Kriznog štaba zaključeno da treću dozu vakcine dobiju hronični pacijenti i oni čiji je imunitet već ugrožen određenim bolestima ili operacijama. Obe doze primilo je 47,6 odsto građana.

Ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević apelovala je još jednom na građane da se vakcinišu, a kada je reč o trećoj dozi, navela je da bi njome prvo trebalo da se vakcinišu osobe sa imunodificijentnim stanjima.

Kisić Tepavčević je, nakon sednice Kriznog štaba, rekla novinarima, da je preporuka Koordinacionog tela za imunizaciju da postoji potreba za trećom dozom, ali da se takva istraživanja u svetu još uvek rade i nema konzistentnih zaključaka, osim činjenice da je potrebno vreme praćenja postvakcinalnog imuniteta.

Kako je rekla, u ovom momentu, to je grupa koja je prepoznata da joj je potrebno da se pojača postvakcinalni imunitet trećom dozom, šest meseci posle prijema druge.

Dalje se, kaže, rade istraživanja, prate se kako bi se utvrdilo kada je, kome i u kom roku optimalno dati dodatnu dozu vakcine.

Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je prvu dozu vakcine primilo 49,7 odsto punoletnog stanovistva, što je 2.684.000 građana.

Obe doze primilo je 47,6 odsto građana, dodala je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

„Više od 2,6 miliona građana je vakcinisano makar jednom dozom, ali to još nije dovoljno da bismo sprečili širenje bolesti. Vakcinišite se“, apelovala je ministarka.

Ona je dodala da 52 jedinice lokalne samouprave imaju obuhvat vakcinacije veći od 50 odsto, dok je u 11 lokalnih samouprava obuhvat blizu 50 odsto.

„Da bismo dočekali jesen što jači, sada treba da se vakcinišemo“, poručila je Kisić Tepavčević.