Ministarstvo prosvete: Maturske ekskurzije samo u Srbiji

Ministarstvo prosvete: Maturske ekskurzije samo u Srbiji

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavilo je da će sutra uputiti dopise školama o realizaciji nastave u prirodi, ekskurzija i proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja, na osnovu odluke Vlade Srbije i preporuka Kriznog štaba.

Krizni štab na sednici 14. juna doneo je preporuke da su planirane ekskurzije i nastave u prirodi dozvoljene, te da ih škole mogu realizovati počev od dana donošenja odluke na sednici Vlade Srbije, koja je planirana za sredu, 16. jun, navodi se u saopštenju.

„Preporuka je da se prilikom planiranja i realizacije ekskurzije i nastave u prirodi prednost da odeljenjima četvrtog i osmog razreda osnovne škole i završnim razredima srednje škole“, saopšteno je.

Imajući u vidu da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ne manje od 50 odsto, dodaje se.

„Ekskurzije učenika završnih razreda srednjih škola ne smeju biti organizovane u inostranstvu, već samo na teritoriji Srbije“, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Navodi se da je proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja je dozvoljena, uz poštovanje epidemioloških mera. Maturske večeri za učenike srednjih škola moguće je organizovati u školi, u ustanovama iz oblasti kulture i sporta ili u ugostiteljskim objektima ukoliko postoji saglasnost roditelja i zakonskih zastupnika, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.