Milorad Ulemek stupio u štrajk glađu: Traži bolji tretman i bračne posete

Milorad Ulemek stupio u štrajk glađu: Traži bolji tretman i bračne posete

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, koji služi kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva predsednika Vlade Zorana Đinđića, ponovo je stupio u štrajk glađu.

Kako je potvrdila Uprava za izvršenje krivičnih sankcije, Ulemek od juče odbija da konzumira hranu koja se sprema u Zavodu. Pored njega, na isti korak se odlučio i nekadašnji član zemunskog klana Miloš Simović, kao i Dalibor Ristić koji je osuđen zbog trgovine narkoticima.

Iz Uprave su demantovali pisanja pojedinih medija da su se Ulemeku pridružili pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, kao i pojedini pripadnici zemunskog klana, prenosi portal „Danas“.

Kako Danas nezvanično saznaje, Ulemek je počeo da odbija hranu jer tvrdi da mu nije omogućeno pravo na napredovanje, kao i zbog toga što mu nije dozvoljeno pravo na bračne posete. On, podsetimo, služi zatvorsku kaznu u Posebnom odeljenju KPZ-a u Požarevcu, koje su zbog mera bezbednosti mediji krstili „Alkatraz“.

Reagujući na medijske napise o Ulemekovom štrajku glađu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su istakli da se Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovnog kriminala, kao i Pravilnik o kućnom redu Posebnog odeljenja primenjuje na sva osuđena lica.

„Kategorički odbacujemo navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da ovim i drugim licima u Posebnom odeljenju nije dozvoljeno napredovanje u tretmanu. Svim licima u Posebnom odeljenju, gde god su ispunjeni zakonski uslovi, dodeljena su proširena prava i pogodnosti do toga da su ispoštovane sve preporuke Zaštitnika građana iz 2022. godine“, navode iz Uprave.

Osvrćući se na Ulemeka, iz Uprave su naveli da je on, zbog toga što je ispunio uslove predviđene Pravilnikom o kućnom redu, razvrstan u povoljniju grupu V1. U ovu grupu, pojašnjavaju iz Uprave, svrstavaju se lica koja se posebno dobro vladaju, te zbog toga uživaju proširena prava.

Oni dodaju da je Ulemek zbog dobrog vladanja tri puta napredovao, zbog čega mu je dodeljen veći broj telefonskih razgovora, kao i produženo trajanje poseta.