Miletić: Tužilaštvu preporučujem da prvo još jednom konsultuje Ustav

Miletić: Tužilaštvu preporučujem da prvo još jednom konsultuje Ustav

Organizatori Evroprajda podneli su tužbu Upravnom sudu povodom zabrane šetnje u okviru Evroprajda 2022. „Apelujemo na Upravni sud da, u skladu sa praksom Ustavnog suda, do trenutka održavanja šetnje donese odluku kojom se poništava zabrana koju je izdao MUP i time omogući da u subotu 17. septembra u 17 časova šetamo i borimo se za svoja osnovna ljudska prava“, izjavio je koordinator Evroprajda Goran Miletić.

Miletić je, kako su saopštili organizatori Evroprajda, najavio da će se obratiti i Ustavnom sudu, od kog traže da, u skladu sa svojim prethodnim odlukama, zabranu šetnje proglasi neustavnom.

Miletić se osvrnuo i na saopštenje Višeg javnog tužilaštva o preduzimanju mera i radnji iz njihove nadležnosti u cilju zaštite javnog reda i mira.

„Molba i preporuka organizatora Višem javnom tužilaštvu jeste da pre bilo koje aktivnosti prvo još jednom konsultuje Ustav, kao najviši pravni akt ove države. Podsećam još jednom da je celokupno delovanje organizatora i učesnika Evroprajda u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. Borba sa osnova građanska prava kroz istoriju je oduvek bila teška i osporavana, ali i jedina moguća i ispravna“, poručio je Miletić.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je radnije danas da kršenje odluke MUP-a da se ne dozvoli šetnja učesnika „Evroprajd 2022“, kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“, u subotu, 17. septembra u Beogradu, implicira prekršajnu odgovornost, a u slučaju izvršenja bilo kog krivičnog dela na javnom skupu i krivičnu odgovornost.