Lideri Britanije, Nemačke, SAD i Francuske podržali posetu misije IAEA Zaporoškoj NE

Lideri Britanije, Nemačke, SAD i Francuske podržali posetu misije IAEA Zaporoškoj NE

Lideri Velike Britanije, Nemačke, Sjedinjenih Država i Francuske održali su u nedelju zajednički telefonski razgovor u kojem su razgovarali o situaciji sa nuklearnom bezbednošću u Ukrajini u pozadini granatiranja područja Zaporoške NE.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Rojters.

„Tokom zajedničkog poziva, premijer (Boris Džonson), predsednik Bajden, predsednik Makron i kancelar Šolc podvukli su svoju nepokolebljivu posvećenost podršci Ukrajini suočenoj sa ruskom invazijom“, navodi se u saopštenju Dauning strita.

Napominje se da su šefovi četiri države istakli značaj obezbeđivanja bezbednosti nuklearnih objekata i pozdravili najnovije razgovore u cilju omogućavanja misije Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporožskoj elektrani.

Kao što znate, Rusija je krajem februara okupirala Zaporošku NE. Situacija se pogoršala nakon što su ruski okupatori 5. avgusta dva puta dnevno granatirali teritoriju Zaporoške NE.

Rusija odbija da se povinuje pozivima Ukrajine i svetske zajednice da demilitarizuje nuklearnu elektranu, pod izgovorom da je „zaštiti“ od provokacija, a za granatiranje okrivljuje Ukrajinu.

Ujedinjene nacije su spremne da iz Kijeva olakšaju posetu inspektora IAEA Zaporožju, ali Ruska Federacija insistira da je svaka misija koja će proći kroz glavni grad Ukrajine previše opasna.

Situacija u ZNPP bila je jedna od ključnih tema razgovora na sastanku predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, predsednika Turske i generalnog sekretara UN u Lavovu. Prema rečima Zelenskog, dogovorili su se oko parametara moguće misije IAEA na okupiranoj stanici.

„Energoatom“ je 19. avgusta saopštio da Ruska Federacija želi da u bliskoj budućnosti isključi ZANP iz ukrajinskog energetskog sistema. Ukrajinski obaveštajci smatraju da Rusija sprema provokaciju na stanici.