Lajčak: Iznenađen sam izjavom Vučića

Lajčak: Iznenađen sam izjavom Vučića

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini, nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da je iznenađen izjavom predsednika Srbije o „novoj armaturi“ Briselskog dijaloga.

Lajčak je rekao da je sa Kurtijem razgovarao o nastavku dijaloga, kao i o pripremama za naredni sastanak, ali nije naveo datum sledećeg sastanka.

Lajčak je u Prištinu doputovao bez prethodne najave, a sem sa Kurtijem sastao se i sa gleavni pregovaračem Prištine u dijalogu, potpredsednikom kosovske vlade Besnikom Bisljimijem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon nedavnog sastanka sa Lajčakom i izaslanicima francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, da postoji predlog“nove armature“ dijaloga sa Prištinom.

Sastanak Kurtija i Lajčaka nije najavljen u medijima, a portparol EU za spoljnu i bezbednosnu Peter Stano rekao je za Kohu da nije potrebno najavljivati svaku posetu Lajčaka.

On je dodao da je reč oradnoj posetikoja se sprovodi radi napretka procesa dijaloga i nastavka razgovora o sveobuhvatnim sporazumima o normalizaciji i aktuelnim pitanjima u vezi sa dijalogom koji vodi EU.

Miroslav Lajčakje u petak prošle nedelje, zajedno sa izaslanicima Nemačke i Francuske Jensom Pletnerom i Emanuelom Bonom, boravio u Prištini, gde se sastao sa Kurtijem.

Istog dana trojica zvaničnikaposetila su Beogradi razgovarala sa predsednikom SrbijeAleksandrom Vučićem, preneo je Tanjug.