Biografija Džordža Flojda među nominovanima za Nacionalnu nagradu knjige

Biografija Džordža Flojda među nominovanima za Nacionalnu nagradu knjige

NjUJORK – Biografija pokojnog Džordža Flojda i poezija dobitnice Pulicerove nagrade Šeron Olds bili su među delima koja su u četvrtak uvrštena na dugačke liste za Nacionalnu nagradu za knjigu, prenosi AP.

„Njegovo ime je Džordž Flojd: Život jednog čoveka i borba za rasnu pravdu“, novinara Vašington posta Roberta Samjuelsa i Tolusa Olorunipe, bio je nominovan za nefikciju, zajedno sa „Ted Kenedi: Život“ Džona A. Farela, pisac Njujorkera „Izgubljeno i nađeno: Memoari” Ketrin Šulc, „Svetla nepodnošljiva stvarnost: eseji” Ane Badhen i „Neobična mera: Putovanje kroz muziku, performanse i nauku vremena” Natali Hodžis.

Oldsov “Balladz” bio je među 10 nominovanih na listi poezije, koja je uključivala i “The Rupture Tense” Jenni Ksie, “Duende” Kuinci Troupea, “Mummi Eaters” Šeri Šenode i “Still Life” Džeja Hoplera, zbirku u kojoj on se suočava sa svojom dijagnozom terminalnog raka. Knjiga je objavljena neposredno pre njegove smrti, u junu, u 51. godini.

Nacionalna fondacija za knjigu, koja dodeljuje nagrade, ranije je objavila dugačke liste za književnost za mlade i knjige u prevodu i u petak će objaviti kandidate za beletristiku. Liste će biti sužene na pet 4. oktobra, a pobednici će biti proglašeni 16. novembra.

Nominovani za dokumentarnu literaturu takođe uključuju „Nevidljivo kraljevstvo: Reimagining Chronic Illness” Meghan O’Rourke, „South to America: A Journei Belov the Mason-Dikon to Understand the Soul of a Nation,” David Kuammen, „Breathless: The Scientific Race to Porazite smrtonosni virus“, „Čovek koji bi mogao da pomeri oblake: Memoari“ Ingrid Rohas Kontreras i „Loši Meksikanci: rasa, imperija i revolucija u pograničnim zemljama“ Keli Lajtl Hernandez.

U poeziji, drugi nominovani su „Panks: Nove i odabrane pesme” Džona Kina, „Najbolji varvarin” Rodžera Rivsa, „Zlatna sekira” Rija Korteza, „As She Appears” Šelija Vonga i „Pogledaj ovo plavo” Alison Adel Hedž Kouk. ”