Nastavak pregovora Beograda i Prištine sledeće nedelje

Nastavak pregovora Beograda i Prištine sledeće nedelje

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, danas je saopštio da su se glavni pregovarači saglasili da nastave pregovore sledeće nedelje, nakon niza bilateralnih sastanaka.

Lajčak je izrazio zadovoljstvo što su strane postigle sporazum o nastavku diskusije o privremenom rešenju za one koji su najviše pogođeni odlukom centralne banke u Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, koji je predvodio delegaciju Beograda, istakao je da je Beograd uložio sve napore u nameri da pronađe rešenje za upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji. Iako je Beogradov predlog ocenjen kao konstruktivan, Petković je naglasio nedostatak konstruktivnosti s druge strane, što je onemogućilo postizanje dogovora.

Glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi, izjavio je da je današnji sastanak bio beskoristan, optužujući Beograd da je doneo potpuno novi predlog sa namerom da vrati situaciju na početnu tačku.

Očekuje se da će pregovori sledeće nedelje biti vođeni na osnovu konkretnih predloga teksta, a nadamo se da će doprineti postizanju obostrano prihvatljivog rešenja.