Radnici Zastava oružje iz Kragujevca traže poboljšanja u uslovima rada i platama

Radnici Zastava oružje iz Kragujevca traže poboljšanja u uslovima rada i platama

U četvrtak su radnici fabrike Zastava oružje u Kragujevcu organizovali protest ispred Trga topolivaca, izražavajući nezadovoljstvo trenutnim uslovima rada, niskim platama i nesigurnošću posla. Protest je organizovan u vidu kolone koja je napustila krug fabrike i stigla do Trga topolivaca, gde su radnici izneli svoje zahteve.

Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje, istakao je da je Vlada Srbije prema fabrici „maćehinski i bahato“, a kao primer naveo je nedostatak poslova i niske plate. Ilić je izrazio nezadovoljstvo time što radnici trenutno zarađuju maksimalno 80.000 dinara, dok je pre deset godina veći broj zaposlenih imao plate od 100.000 dinara.

„Vlada Srbije kao naš osnivač se prema fabrici odnosi maćehinski i bahato. Kao da svesno žele da Zastava oružje potone toliko da spasa nema. Nemamo posla ni sada ni za 2024. godinu, plate radnika su maksimalno 80.000 dinara, dok je pre deset godina veliki broj zaposlenih imao i 100.000 dinara. U našim zahtevima nema politike, a to što smo sada izašli iz hala na ulicu slučajno se poklopilo sa prevremenim skorim izborima u Srbiji. Tražimo pomoć i razgovore sa osnivačem fabrike,“ rekao je Ilić.

Na protestnom zboru radnika usvojeni su zahtevi koje su potom predali direktoru fabrike. Radnici traže hitno zapošljavanje, obezbeđenje resursa za proizvodnju, deblokadu fabričkog računa, izvozne dozvole, redovno plaćanje doprinosa, povećanje plata, i obezbeđivanje zaštitne opreme i toplih hala.