Kombinovani model nastave od ponedeljka u srednjim školama u četiri grada

Kombinovani model nastave od ponedeljka u srednjim školama u četiri grada

U srednjim školama na teritoriji Beograda, Vrnjačke Banje, Niša i Šapca od ponedeljka 25. oktobra primenjivaće se model kombinovane nastave, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se „drugi model“ organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 25. oktobra 2021. godine primenjuje u srednjim školama u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Nišu i Šapcu , saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„Drugi model“ nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovida 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika, navode iz Ministarstva.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje „prvi model“ organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 14. oktobra do 20. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.372 (0.57 odsto) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji, ukupno je 72 (0.18 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 1.003 (2.52 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 157 (0.39 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab. Dok ne bude doneta takva odluka Tim za škole, će kao i do sada, donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samopuravama, navedeno je u saopštenju Ministarstva.