Klinika „Dr Laza Lazarević“: Štrajkači čekaju Tužilaštvo, uprava tvrdi – štrajk nelegalan

Klinika „Dr Laza Lazarević“: Štrajkači čekaju Tužilaštvo, uprava tvrdi – štrajk nelegalan

Članovi Izvršnog odbora sindikata koji štrajkuju u klinici „Dr Laza Lazarević“ uvereni su u skoru smenu v.d. direktorke Ivane Stašević Karličić, jer kako tvrde, prema njihovim saznanjima, protiv nje su podnete krivične prijave.

Prema saznanjima Sindikata lekara i farmaceuta krivične prijave pokrenute su 31. oktobra protiv v.d. direktorke „Dr Laza Lazarević“ Ivane Stašević Karličić zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare, trgovine uticajem i zbog falsifikovanja službenih isprava.

Iz ovog sindikata kazali su da od tužilaštva očekuju odgovore do kojih saznanja su došli. Dr LJiljana Simić iz Sindikata lekara i farmaceuta istakla je da su stvari promenjene dolaskom nove ministarke zdravlja Danice Grujičić i da zaposleni u toj ustanovi sada imaju poverenja u družavne institucije.

„Zaposleni sada apsolutno veruju pre svega u resorno ministarstvo i mislimo da ministarka Danica Grujičić veoma odgovorno radi na rešenju problema. Naš je zahtev smena v.d. direktora i mislimo i duboko verujemo da smo blizu tome “ , navela je Đerić.

Ministarka Grujičić je, dodaje dr Aleksandra Đerić iz ovog sindikata, dva dana po stupanju na dužnost došla u kliniku, razgovarala s direktorkom i štrajkačima koji su joj dostavili dokaze za svoje tvrdnje.

Od tada su, kako kaže dr Simić, u dogovoru s Ministarstvom zdravlja umirili štrajk da bi nova ministarka mogla da sagleda o čemu se radi.

Ona kaže da je Ministarstvo zdravlja u međuvremenu dalo potvrdu da se klinika nalazi u štrajku, a Inspekcija rada naložila direktorki da odredi minimum procesa rada što se, kako kaže, do sada nije desilo.

„Umesto toga stigli su otkazi, opomene, disciplinski postupci“, tvrdi dr Simić i dodaje da su tužili bolnicu zbog nezakonitih postupaka.

Dr Anita Milanović tvrdi da v.d. direktorka iznosi neistine da u štrajku učestvuje samo dvadesetak ljudi . Istina je, kaže, da je više od pedeset odsto zaposlenih potpisalo peticiju za njenu smenu. Milanović dodaje da se u peticiji traži smena direktorke zbog urušavanja struke i mobinga zaposlenih zbog čega je, kako kaže dr Milovanović, snižen i kvalitet pružene zdravstvene zaštite.

Jedan od onih koji je, kako tvrde štrajkači nezakonito dobio otkaz, jeste dr Goran Mladenović, predsednik republičkog ogranka sindikata. Mladenović je rekao da su nesporazumi sa direktorkom počeli pre četiri godine, a da su kulminirali kada je počela epidemija kovida 19.

„Tada je tridesetak mojih kolega i koleginica kažnjeno sa 10 odsto od plate zbog korišćenja papirnih maski koje u bolničkim uslovima traju 20 minuta“, rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, direktorka je koristila epidemiju da bi kažnjavala ljude i slala ih više puta u kovid ambulante i kako tvrdi, za pet godina u rukovodstvu sindikata ne postoji čovek koji nije bar dva puta disciplinski kažnjen.

Uprava Klinike za psihijatrijske bolesti Dr „Laza Lazarević“ optužila je danas Sindikat lekara i farmaceuta Srbije da ponovo pokušava da podstakne deo zaposlenih i lica koja ne rade u toj ustanovi na nelegalan protest a sve zbog urušavanja zdravstvenog sistema.

„Pokušaj pravljenja haosa, urušavanja zdravstvenog sistema kao osnovnog stuba svakog društva i neosnovani napadi na politiku vlade i predsednika Aleksandra Vučića imaju isključivo političku pozadinu i kao takvi neće uspeti da naruše rad jedne od najznačajnijih zdravstvenih ustanova u zemlji“, stoji u saopštenju uprave Klinike „Dr Laza Lazarević“.

Uprava navodi da je cilj nelegalnog protesta lišavanje zdravstvene zaštite pacijenata na teritoriji na kojoj živi 2,5 miliona stanovnika i direktno ugražavanje rada jedine zdravstvene ustanove koja po Uredbi vlade jeste u nadležnosti da prinudno zbrinjava lica opasna po sebe i okolinu.

Uprava klinike navodi da je, u skladu sa članom 57. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i mišljenjem Ministarstva zdravlja (od 26. oktobra 2022. godine), zabranjeno organizovanje štrajka u jedinstvenim urgentnim zdravstvenim ustanovama koje pružaju hitnu medicinsku pomoć i obezbeđuju prijem i zbrinjavanje hitnih stanja.

Zbog tačnog i pravovremenog informisanja javnosti, kao i obezbeđivanja nesmetanog funkcionisanja i rada Klinika je zatražila 26. oktobra mišljenje Ministarstva zdravlja u kojem se nedvosmisleno navodi da je reč o specifičnoj zdravstvenoj ustanovi. Uprava Klinike poručuje da neće zabranjivati proteste već će nastaviti da obezbeđuje kontinuirani rad na koji je obavezana uredbom vlade i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

„I pored ovih pokušaja, Klinika neće dozvoliti dalje uznemiravanje pacijenata, narušavanje ugleda institucije, kao ni dodatnu stigmatizaciju psihijatrijskih ustanova i terapijskih procedura“, navodi se u saopštenju uprave.